Budoucí zdravotničtí záchranáři z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT darují hromadně krev

07.12.2021 9:15 | Tisková zpráva

Vzhledem k současné situaci, ovlivněné pandemií Covid-19, kdy je nedostatek krve v nemocnicích, a rovněž díky zvyšujícímu se počtu pozitivních Covid-19, kteří jsou hospitalizováni v nemocnicích na JIP a ARO, rozhodlo se téměř pět desítek studentů studijního programu Zdravotnické záchranářství Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze pro hromadnou akci darování krve v Oblastní nemocnici Kladno.

Budoucí zdravotničtí záchranáři z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT darují hromadně krev
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Po prvním screeningu a současně po vyřazení z důvodu respiračních onemocnění nakonec na nedostatek krve upozorní celkem 30 studentů, kteří v úterý 7. prosince 2021 společně darují krev.

Budoucí záchranáři, ale i další studenti fakulty, se aktivně zapojují nejen prostřednictvím svých odborných praxí do pomoci s pandemickou situací, jak v nemocnicích, tak v sociálních a zdravotnických zařízeních. Jedním ze studentů, který výzvu vyslyšel, je Šimon Kořínek: „Hlavní motivací zapojit se do této akce bylo volání nemocnic po dárcích krve. Rád přispěji a těší mě, že tím mohu někomu třeba zachránit i život.“

„Dlouho jsme se odhodlávaly, že půjdeme darovat krev, ale chyběl nám počáteční impulz, který přišel až nyní po nástupu na fakultu, a to právě v době, kdy je krve nedostatek“, shodně vypovídají Sarah Jessica Stogel a Michaela Beťková, studentky 1. ročníku.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47559 lidí

„Oblastní nemocnice Kladno velmi úzce spolupracuje s FBMI. Sama na fakultě působím jako pedagog. V minulosti nám studenti fakulty vždy velmi ochotně pomohli, a proto mám z další jejich akce radost a velmi si tohoto počinu vážím. Krve je obecně nedostatek, a proto doufám, že někteří ze studentů nám třeba zůstanou věrni i jako pravidelní dárci,“ doplňuje Ing. Lucie Lidická, Hlavní sestra Oblastní nemocnice Kladno.

Mgr. Pavel Böhm, MBA, pedagog FBMI a současně zdravotnický záchranář, upřesňuje: „Jsem rád, že na výzvu k darování krve zareagovalo tolik našich studentů. Profese zdravotnický záchranář s sebou nese určitou společenskou prestiž, ze které rovněž vyplývají povinnosti. Jednou z nich je být příkladem ostatním. Velmi si vážím všech studentů, kteří se rozhodli takto nezištně pomoci, ale i těch, kteří se výzvy z důvodu nemoci nemohli nyní účastnit. Pevně věřím, že tato akce bude motivací k tomu, aby se nejen další studenti stali pravidelnými dárci krve. Chceme takto oslovit i širokou veřejnost.“

Přáli bychom si, aby se tato předvánoční akce stala tradicí a aby se do ní zapojovalo co nejvíce dárců nejen z řad studentů.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT v Praze se sídlem v Kladně je druhou nejmladší fakultou Českého vysokého učení technického v Praze a současně jedinou veřejnou vysokou školou ve Středočeském kraji. Fakulta byla založena v roce 2005 transformací Ústavu biomedicínského inženýrství a v současné době je počet studentů, kteří na ní studují v bakalářském, magisterském i doktorském studiu cca 2 000. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala  k dobrovolným hasičům

10:04 ČEZ: Hasičská cisterna zůstala v lokalitě, jen se od energetiků přestěhovala k dobrovolným hasičům

Hasičskou cisternu Mercedes Benz ACTROS převzali od svých profesionálních kolegů z ČEZ, mající svou …