Fiala a Pavel. A co bude teď. Milan Žitný po atentátu na Fica

16.05.2024 7:51 | Rozhovor

„I prezident Pavel a premiér Fiala přispěli svými hloupými a nekompetentními výroky do nevraživé atmosféry a v Cintulovi mohli podpořit pocit, že ten Fico je skutečně nebezpečný ďábel, s nímž se slušní politici nestýkají.“ To po atentátu na premiéra Roberta Fica vzkazuje do ČR přední slovenský publicista Milan Žitný. ParlamentnímListům.cz předestřel, co v praktické rovině čeká slovenskou politiku.

Fiala a Pavel. A co bude teď. Milan Žitný po atentátu na Fica
Foto: Stano Klačanský
Popisek: Milan Žitný

Tak tedy, Robert Fico již komunikuje s okolím a atentátník Juraj Cintula sdělil policii, že o vraždu premiéra se pokusil z politických důvodů. Máme z meritorního, čili věcného pohledu jasno?

Přesnou odpověď nám dá až závěr vyšetřování případu. Do té doby lze jen vycházet z dobových reálií, dlouhodobých nálad ve společnosti, včetně toho, že slovenská společnost je od roku 1990 výrazně rozdělena a v některých obdobích až nenávistně rozčísnuta, dokonce i napříč rodinami. Tak tomu bylo v devadesátých letech v čase vlád předsedy HZDS Vladimíra Mečiara, tak tomu bylo v nedávné době nepandemie i v názoru na Igora Matoviče a jeho několikaleté histrionské řádění, a je tomu tak i nyní po parlamentních volbách v loňském roce. 

Cintula na videu zmiňoval „likvidaci RTVS“ jako důvod pro vraždu Fica. Je takový motiv vůbec možný? Byl veřejný diskurz na Slovensku stran reformy veřejnoprávního rozhlasu a TV tak vyhrocený, že mu z toho mohlo „hrábnout“?

Podle zatím dostupných informací k osobě atentátníka lze formulovat jeho profil jako emočně labilní osobu s mesianistickými sklony, jež se mohla pod vlivem neustálého šíření masivní mediální nenávisti vůči Robertu Ficovi od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky v únoru 2018 postupně nakazit touto nenávistí. Po zářijových parlamentních volbách plus letošních prezidentských volbách, v nichž opozice prohrála všechno, co zatím mohla  prohrát, a ječela jako smyslů zbavena v parlamentu, v médiích, na veřejnosti, i s podporou mnoha herců na tribunách, jako kdyby nebylo v demokratické společnosti normální přijmout s klidem prohru; tam někde bych hledal aktuální nápad Cintuly, nápad, že zbaví Slovensko té démonické hlavy „mafie“, jak bývá Robert Fico opozicí i mediálním mainstreamem a neziskovkami vykreslován. Vyjádření Cintuly, že motivem jeho činu bylo odvolání předsedy Soudní rady Jána Mazáka a změna zákona o RTVS, lze brát jako část motivu, poslední impulz, pověstnou definitivní kapku, jelikož tyto události jsou velmi čerstvé a on uvedl i to, že nápad zabít premiéra Fica měl již nějakou dobu. Řekl bych, že povolební hysterie opozice v něm vyvolávala nesnesitelné pocity frustrace a beznaděje. Jak křik opozice nabíral v poslední době na intenzitě ke změnám zákona o RTVS a rovněž  k odvolávání Mazáka, což znamenalo, že opozice ztrácí po zrušení Úřadu speciální prokuratury poslední zbytky svých nástrojů k pronásledování Ficovy strany Smer-SSD, chlap to, lidově řečeno, nevydržel s nervy a rozhodl se konat. Jiné vysvětlení v této chvíli nevidím.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

proamerické ,proukrajinské strany mají bohužel mnohé extremistické voliče , na slovensku i teroristu ,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 16.05.2024 13:40:25
jejich kampaně jsou založeny na šíření nenávisti,lží ,dezinformací, antifico, antibabiš, antizeman, atd.. řádili na mítincích zemana, babiše ,však to známe z čr , metody CIA ,USA ,ukrajiny

|  8 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…