ČEZ: V Dukovanech skončila odstávka 3. výrobního bloku, dopoledne začal opět dodávat elektřinu

18.09.2021 22:30 | Tisková zpráva

Energetici Jaderné elektrárny Dukovany obnovili výrobu elektrické energie na třetím výrobním bloku, který odstavili před dvanácti dny z důvodu provedení diagnostiky na jednom z vysokotlakých bezpečnostních čerpadel. Dnes dopoledne začal blok opět vyrábět čistou bezemisní elektrickou energii a dodávat jí do přenosové soustavy.

ČEZ:  V Dukovanech skončila odstávka 3. výrobního bloku, dopoledne začal opět dodávat elektřinu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

V Dukovanech jsou tak od dnešního dne v provozu všechny čtyři výrobní bloky. Další odstávka čeká Dukovany v polovině listopadu, během které vymění část paliva za čerstvé.

Kontrolou čerpadla na jednom ze tří bezpečnostních systémů energetici zjistili závadu na uložení ložiska vysokotlakého čerpadla. Následně ložisko seřídili, ověřili jeho funkčnost zkušebním chodem a čerpadlo převedli do nominálního režimu.

K opětovnému najetí bloku bylo nutné dokončit probíhající plánovanou výměnu jednoho z osmnácti dieselgenerátorů. Tu energetici dokončili ve čtvrtek ráno a následně zahájili náběh bloku. „Obnově a modernizaci zařízení se věnujeme nejen v průběhu odstávek, ale tam, kde to je technicky a bezpečnostně možné, také při provozu. Prioritou je pro nás vždy bezpečnost a spolehlivost, proto jsme s náběhem vyčkali do ukončení všech těchto prací,“ vysvětluje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Štěpnou reakci energetici v reaktoru obnovili v pátek odpoledne. Elektřinu začal blok dodávat do sítě v sobotu 10:39 hod. po přifázování prvního turbosoustrojí. Následně v 15:08 hod. energetici přifázovali i druhé turbosoustrojí. Nyní provádí postupné zvyšování výkonu a předepsané kontroly zařízení.

Už v listopadu čeká energetiky odstávka pro výměnu paliva na druhém výrobním bloku, která bude pobíhat přes Vánoce až do ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…