ČSÚ: V prvním covidovém roce klesl objem dobrovolnické práce v neziskových institucích

14.10.2022 12:39 | Tisková zpráva

Počet neziskových institucí v Česku se v roce 2020 meziročně snížil o téměř dvě procenta. Stav jejich zaměstnanců zůstal na stejné úrovni, avšak množství hodin odpracovaných dobrovolníky kleslo kvůli zavedeným protiepidemickým opatřením o více než 21 procent.

ČSÚ: V prvním covidovém roce klesl objem dobrovolnické práce v neziskových institucích
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vyplývá tak z dnes aktualizovaných dat Satelitního účtu neziskových institucí (více ZDE).

Podíl neziskového sektoru na tvorbě HDP dosáhnul v roce 2020 hodnoty 1,91 %. Produkce se zvýšila na 163,0 miliardy korun, přičemž téměř 43 % této hodnoty vytvořily veřejné vysoké školy. Celkem 61,6 % produkce bylo poskytnuto bezplatně domácnostem a dalších 14,5 % za netržní ceny.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

„V roce 2020 působilo v Česku přes 147 tisíc neziskových institucí, meziročně se jejich počet snížil o 1,9 %. Největší pokles jsme zaznamenali u spolků, kterých zaniklo přes dva tisíce,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ. Počet zaměstnanců neziskových organizací v roce 2020 vyjádřený v přepočtených úvazcích dosáhnul 115 tisíc a oproti předchozímu roku se snížil o 0,06 %. Jejich podíl na celkové zaměstnanosti Česka činil 2,2 %.

„Počet hodin odpracovaných dobrovolníky klesl v roce 2020 meziročně o 21,3 % na 45 milionů. Hodnota dobrovolnické práce dosáhla 8,3 miliardy korun, což meziročně představuje pokles o 17,7 %,“ upozorňuje Jitka Fořtová z oddělení netržní ekonomiky ČSÚ.

Satelitní účet neziskových institucí je doplněním a rozšířením národních účtů. Veškeré údaje za všechny neziskové instituce sjednocuje v jednom účtu a rozšiřuje statistické sledování o ukazatele, které jsou pro neziskové instituce charakteristické, avšak národní účty je nezachycují. Jde například o hodnotu práce dobrovolníků nebo rozdělení nákladů neziskových institucí dle účelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…