ČVUT: Debata a představení knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi

13.11.2021 13:20 | Tisková zpráva

Fakulta architektury ČVUT v Praze srdečně zve na křest knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi, který se uskuteční ve čtvrtek 18. 11. 2021 od 19 hodin v levé dvoraně (U jelena) Fakulty architektury ČVUT v Praze, Thákurova 9. Součástí programu bude debata o díle a odkazu Johna Hejduka.

ČVUT: Debata a představení knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Publikace prezentuje objekt, který stojí na nádvoří před Fakultou architektury v Praze. Vznikl na zadání děkana fakulty Ladislava Lábuse v roce 2019 v rámci design-build projektu ateliéru Seho–Světlík Ústavu navrhování II FA ČVUT na základě skic Johna Hejduka z knihy Vladivostok. Studenti Dům na kolečkách naprojektovali (více ZDE) a postavili podle vybrané skici.

John Hejduk byl významný americký pedagog a architekt s českými kořeny. Čtvrt století působil jako děkan školy architektury na Cooper Union College v New Yorku. Byl členem skupiny New York Five, jednoho z pilířů postmoderní scény. Kromě několika málo staveb realizoval sám nebo se svými spolupracovníky a studenty objekty – Masky – které balancují na pomezí architektury a sochařství.

Publikace se věnuje také myšlenkovému zázemí umělce, které bude tématem diskuze s mottem „Co mi Hejduk dal“. O historii umístění instalace před fakultou promluví Ladislav Lábus a kolegové autorky Nové budovy ČVUT, v níž Fakulta architektury sídlí, Aleny Šrámkové Lukáš Ehl a Tomáš Koumar. Online hosty večera budou dcera Johna Hejduka Renata Hejduk a jeho spolupracovníci Steven Hillyer, Kim Shkapich a James Williamson. Na svého učitele zavzpomíná architekt Jiří Boudník absolvent Cooper Union.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Knihu je možné zakoupit v školním knihkupectví na Fakultě architektury ČVUT v prodejně IKAN partner.

O knize:
Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi
The Rolling House – On the Road to John Hejduk
Vydalo České vysoké učení technické, Fakulta architektury v roce 2021
Editor: Jiří Horský
Autoři textů: Jiří Boudník, David Gerstner, Jiří Horský, Ladislav Lábus a Luis Miguel Marques
Počet stran: 136 ISBN: 978-80-01-06859-5

Fakulta architektury ČVUT v Praze (FA ČVUT) je nejstarší a největší institucí u nás poskytující vzdělání v oboru. Nabízíme studentům propojení teorie a praxe, náš pedagogický sbor tvoří přední čeští architekti, urbanisté a designéři. FA ČVUT je pracovištěm orientujícím se na výzkumnou, vědeckou a uměleckou tvůrčí činnost. Naši studenti se každoročně umisťují na předních příčkách respektovaných studentských architektonických a designérských soutěží. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…