ČVUT: Debata a představení knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi

13.11.2021 13:20 | Tisková zpráva

Fakulta architektury ČVUT v Praze srdečně zve na křest knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi, který se uskuteční ve čtvrtek 18. 11. 2021 od 19 hodin v levé dvoraně (U jelena) Fakulty architektury ČVUT v Praze, Thákurova 9. Součástí programu bude debata o díle a odkazu Johna Hejduka.

ČVUT: Debata a představení knihy Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Publikace prezentuje objekt, který stojí na nádvoří před Fakultou architektury v Praze. Vznikl na zadání děkana fakulty Ladislava Lábuse v roce 2019 v rámci design-build projektu ateliéru Seho–Světlík Ústavu navrhování II FA ČVUT na základě skic Johna Hejduka z knihy Vladivostok. Studenti Dům na kolečkách naprojektovali (více ZDE) a postavili podle vybrané skici.

John Hejduk byl významný americký pedagog a architekt s českými kořeny. Čtvrt století působil jako děkan školy architektury na Cooper Union College v New Yorku. Byl členem skupiny New York Five, jednoho z pilířů postmoderní scény. Kromě několika málo staveb realizoval sám nebo se svými spolupracovníky a studenty objekty – Masky – které balancují na pomezí architektury a sochařství.

Publikace se věnuje také myšlenkovému zázemí umělce, které bude tématem diskuze s mottem „Co mi Hejduk dal“. O historii umístění instalace před fakultou promluví Ladislav Lábus a kolegové autorky Nové budovy ČVUT, v níž Fakulta architektury sídlí, Aleny Šrámkové Lukáš Ehl a Tomáš Koumar. Online hosty večera budou dcera Johna Hejduka Renata Hejduk a jeho spolupracovníci Steven Hillyer, Kim Shkapich a James Williamson. Na svého učitele zavzpomíná architekt Jiří Boudník absolvent Cooper Union.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36259 lidí

Knihu je možné zakoupit v školním knihkupectví na Fakultě architektury ČVUT v prodejně IKAN partner.

O knize:
Dům na kolečkách – Cestou k Johnu Hejdukovi
The Rolling House – On the Road to John Hejduk
Vydalo České vysoké učení technické, Fakulta architektury v roce 2021
Editor: Jiří Horský
Autoři textů: Jiří Boudník, David Gerstner, Jiří Horský, Ladislav Lábus a Luis Miguel Marques
Počet stran: 136 ISBN: 978-80-01-06859-5

Fakulta architektury ČVUT v Praze (FA ČVUT) je nejstarší a největší institucí u nás poskytující vzdělání v oboru. Nabízíme studentům propojení teorie a praxe, náš pedagogický sbor tvoří přední čeští architekti, urbanisté a designéři. FA ČVUT je pracovištěm orientujícím se na výzkumnou, vědeckou a uměleckou tvůrčí činnost. Naši studenti se každoročně umisťují na předních příčkách respektovaných studentských architektonických a designérských soutěží. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků Metodiky 2017+ bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…