Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva odebrané vzorky pohonných hmot

03.01.2023 12:10 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v listopadu 2022 jakost pohonných hmot na celém území ČR. Celkem odebrala 243 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly dva kontrolované vzorky.

Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva odebrané vzorky pohonných hmot
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala v monitoringu jakosti pohonných hmot v listopadu roku 2022. Celkem u čerpacích stanic na celém území ČR odebrala 243 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověly 2 vzorky – 1 vzorek motorového benzinu a 1 vzorek motorové nafty.

Česká obchodní inspekce zaznamenala oproti říjnu zhoršení, jelikož v říjnu vyhověly všechny odebrané vzorky pohonných hmot.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v listopadu odebrány.

tabulka

Motorové benziny
Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci listopadu 2022 odebráno a kontrolováno celkem 93 vzorků motorových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „konec destilace“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 260,0 °C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 214,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Motorové nafty
V měsíci listopadu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 109 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 47,5 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách
Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 109 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 93 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v listopadu 2022 ve dvou případech zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 1 167,00 l pohonných hmot v hodnotě 52 783,10 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

tabulka

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…