Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva odebrané vzorky pohonných hmot

03.01.2023 12:10 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v listopadu 2022 jakost pohonných hmot na celém území ČR. Celkem odebrala 243 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly dva kontrolované vzorky.

Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva odebrané vzorky pohonných hmot
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala v monitoringu jakosti pohonných hmot v listopadu roku 2022. Celkem u čerpacích stanic na celém území ČR odebrala 243 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověly 2 vzorky – 1 vzorek motorového benzinu a 1 vzorek motorové nafty.

Česká obchodní inspekce zaznamenala oproti říjnu zhoršení, jelikož v říjnu vyhověly všechny odebrané vzorky pohonných hmot.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v listopadu odebrány.

tabulka

Motorové benziny
Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci listopadu 2022 odebráno a kontrolováno celkem 93 vzorků motorových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „konec destilace“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 260,0 °C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 214,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Motorové nafty
V měsíci listopadu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 109 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 47,5 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách
Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 109 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 93 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila v listopadu 2022 ve dvou případech zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 1 167,00 l pohonných hmot v hodnotě 52 783,10 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

tabulka

Legenda: OD = odebráno, N = nevyhověl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…