Česká rozvojová agentura: V Moldavsku úspěšně pokračuje začleňování mentálně postižených osob do společnosti

30.12.2017 16:40

V obci Badiceni na severu Moldavska proběhlo slavnostní předání obytného domku, do kterého bylo přesunuto šest osob s mentálním postižením z psychiatrického ústavu v rámci projektu Podpora začleňování osob s mentálním postižením do společnosti v Moldavsku.

Česká rozvojová agentura: V Moldavsku úspěšně pokračuje začleňování mentálně postižených osob do společnosti
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Jedná se o druhou fázi projektu Podpora transformačního procesu v oblasti péče o duševně nemocné a mentálně handicapované v Moldavsku, který má umožnit osobám s mentálním postižením důstojnější podmínky života.

Slavnostního otevření se zúčastnil předseda okresu Soroca Ghenadie Munteanu, místopředseda okresu Vladimir Nicuta, ředitel psychiatrického ústavu Ion Gulica a další místní představitelé. Na akci dorazili i zástupci televizních stanic Publika TV, Moldova 1 a regionální televizní stanice z Balti, kterým velvyslanec ČR v Moldavsku Zdeněk Krejčí poskytl při této příležitosti rozhovor.

Ghenadie Munteanu ocenil realizaci projektu české rozvojové spolupráce, poukázal však na složitou sociální situaci v okresu, kdy se výdaje na sociální služby prakticky rovnají příjmům okresu. Bez podpory a dotací centrální vlády by zajištění dalších služeb a investičních aktivit okresu nebylo možné.

Projekt Podpora začleňování osob s mentálním postižením do společnosti v Moldavsku je zaměřen na zajišťování chráněného komunitního bydlení a odpovídajícího zaměstnání pro osoby s mentálním postižením a dále celkovou integraci těchto osob do společnosti. Většinová populace je nejen v Moldavsku bohužel zatížena předsudky vůči mentálně postiženým, z čehož pramení nedostatek podpory ze strany státu. Projekt si klade za cíl zajistit adekvátní materiální a personální podmínky pro čtyři nové jednotky chráněného bydlení pro osoby s mentálním postižením a podporu jejich aktivního zapojení do komunitního života a pracovní činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…