Český rozhlas: Winterbergova poslední cesta od Jaroslava Rudiše v rozhlasové podobě na Vltavě

22.02.2023 11:48 | Tisková zpráva

Železniční roadstory o cestě za vlastní minulostí a za ztracenou láskou uvede Český rozhlas Vltava v rozhlasové premiéře poslední únorovou neděli. V hlavních rolích se představí herecké ikony Oldřich Kaiser jako Winterberg, stejně dojemný jako nesnesitelný, a Vladimír Javorský v roli vyprávějícího i naslouchajícího Jana Krause. Oceňovanou prózu Jaroslava Rudiše připravila Vltava jako třídílný Radioseriál.

Český rozhlas: Winterbergova poslední cesta od Jaroslava Rudiše v rozhlasové podobě na Vltavě
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Wenzelu Winterbergovi je sto let a rozhodl se vrátit do života. S pečovatelem Janem Krausem se vydávají po železniční trati napříč Evropou po stopách Winterbergovy dávno zmizelé lásky Lenky. Dobrodružná cesta skrze velké i malé dějiny podle baedekru z roku 1913 nevede jen z Berlína do Sarajeva, ale také do vlastního nitra.

„Winterbergova poslední cesta je velký železniční román. A když tuhle atmosférickou rozhlasovou adaptaci posloucháte a zavřete oči, tak ve vlaku z Berlína do Sarajeva skutečně sedíte. Za okny sníh, mlha a střední Evropa. A vedle vás sedí v kupé Oldřich Kaiser jako Winterberg a Vladimír Javorský jako Kraus. Oba jsou tak skvělí, že když na tuhle svoji knihu nyní myslím, slyším ty dva pořád vyprávět,” říká spisovatel Jaroslav Rudiš.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28580 lidí

„Je moudrý a tím, jak do detailu zná historii a letopočty, tak může být i otravný. Je to takovej otravnej dědek. Divím se, že mě pan režisér obsadil do takovýho dědka. Moudrýho, to prosím. Vzdělanýho, prosím. Ale starýho?,“ čílí se na oko Oldřich Kaiser. Jednu z rad starého pána, která v románu zazní, ovšem bere za svou: „Je tam text: ‚Měl byste se věnovat historii a dívat se skrz historii než jen číst dnešní tisk.‘ To mě zaujalo a je to pravda. Měl by se člověk dívat skrz historii.“

Kulturní rozhlasová stanice Vltava k románu připravila i publicistický seriál redaktora Davida Hamra, který si posluchači poslechnou v ranním vysílání Mozaiky, a to od pondělí 27. února. Na motivy úspěšného díla zaznějí začátkem března v pořadu Akademie i vídeňské valčíky z 19. století, které doprovázely dějiny rakouské železnice a technologické pokroky. „Osobně jsem moc ráda za naši novou premiéru. Román je už z pohledu doby a ocenění kultovní. Jaroslav Rudiš jednoduše na Vltavu patří,“ říká šéfredaktorka stanice Vltava Jaroslava Haladová. „A taky věřím, že i dalšími slovesnými premiérami zaujmeme naše i nové posluchače. Už v březnu se můžou těšit na Nicka Cavea a jeho knihu A uzřela oslice anděla,“ dodává.

Winterbergova poslední cesta, premiéra 26. února 2023, Český rozhlas Vltava K poslechu ve vysílání i online ZDE.

Hrají: Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský, Magdaléna Borová, Petra Bučková, Karel Dobrý, Karel Heřmánek ml., Pavla Tomicová, Jakub Žáček, Tereza Dočkalová, Petr Čtvrtníček a další
Režisér: Aleš Vrzák
Dramatizace: Eva Blechová
Hudba: Jan Trojan
Mistr zvuku: Tomáš Pernický
Dramaturgie: Klára Novotná

O autorovi

Za svůj první román napsaný v němčině byl Jaroslav Rudiš v roce 2019 nominován na prestižní cenu Lipského knižního veletrhu. Získal za něj ocenění Chamisso Preis a Cenu Karla Čapka, kterou uděluje český PEN Klub. Román vyzdvihl také německý prezident Frank-Walter Steinmeier, když Rudišovi předával Spolkový kříž za zásluhy, nejvyšší německé státní vyznamenání.

Winterbergovu poslední cestu česky vydalo nakladatelství Labyrint v překladu Michaely Škultéty, která za něj byla nominovaná na Cenu Magnesia Litera. Román se nyní překládá také do dánštiny a angličtiny Po divadelní a rozhlasové adaptaci se nyní chystá i česko-německá televizní minisérie. Práva koupila společnost Negativ, která již v minulosti natočila adaptace Rudišových knih Alois Nebel a Národní třída.

Rudiš píše česky i německy nejen knihy, ale také divadelní a rozhlasové hry a to i pro Český rozhlas. Společně s Petrem Pýchou tak pro rozhlas napsali hry Lidojedi, Salcburský guláš a naposledy komedii Podletí. Ta se odehrává v Lomnici nad Popelkou, ve městě odkud oba pocházejí. Rudiš vystupuje také s kapelou Kafka Band, která právě dokončuje třetí album nazvané Der Process.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…