CzechTrade: V Kazachstánu se otvírají příležitosti pro export v energetice a těžebním průmyslu

22.01.2022 10:59 | Tisková zpráva

CzechTrade uspořádal online seminář, zúčastnilo se ho 55 zástupců českých firem.

CzechTrade: V Kazachstánu se otvírají příležitosti pro export v energetice a těžebním průmyslu
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Agentura CzechTrade rychle zareagovala na současný vývoj v Kazachstánu, vyšla vstříc potřebám exportérů a do nabídky vzdělávacích akcí zařadila seminář o aktuálním dění a exportních příležitostech. Výjimečný stav částečně v zemi skončil 10. ledna 2022, ale ve městech Nur-Sultan a Almaty a také v Almatinské, Žambylské, Kyzylordinské, Mangystauské či Atyrauské oblasti trval až do půlnoci 19. ledna. Celá země se tak do běžného režimu mohla vrátit teprve před pár hodinami.

„Život v Almaty se pozvolna vrací k normálu, avšak úplný návrat může trvat dlouho,“ informoval Petr Jurčík, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade sídlící přímo v centru dění, v Almaty. „Exportéři se nemusejí obávat velkých změn, prioritní vývozní segmenty zůstávají stejné, jedná se zejména o těžební průmysl, energetiku nebo potravinářské technologie,“ říká Petr Jurčík.

Online seminář CzechTrade proběhl již 10 dní po skončení výjimečného stavu ve vybraných regionech Kazachstánu a pouhých několik hodin po uklidnění poměrů v samotné Almaty. Z úst generálního ředitele agentury Radomila Doležala, velvyslance České republiky v Nur-Sultanu Rudolfa Hykla a ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade v Almaty Petra Jurčíka se čeští exportéři dozvěděli o aktuální situaci v teritoriu s důrazem na podmínky pro cestování, bezpečnostní hledisko a o případném vlivu nedávných nepokojů na vzájemné obchodní vztahy.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

„Konkrétní dopady zatím nepozorujeme. Pouze s ohledem na platnost výjimečného stavu, omezení telefonické či internetové komunikace a uzavření mezinárodního letiště v Almaty nebylo možné v období prvních lednových týdnů efektivně komunikovat s kazašskými obchodními partnery. Výjimečný stav byl již zrušen a vše se vrací do normálu,“ vysvětluje Petr Jurčík. Aktuálně je cestování do země již obnoveno, navíc byla zrušena loňská omezení související s COVID-19 a do země je možné cestovat bez víz.

Zahraniční kancelář CzechTrade s ohledem na dlouhodobou znalost teritoria předpokládá, že exportéři budou z nastalé situace profitovat. „Následující rok přinese možnosti pro uplatnění firem ze zemí střední a východní Evropy. Těm je teritorium Kazachstánu blízké a dostatečně známé. Současné ekonomické klima se nemění. V zemi je ohlášena řada reforem a investic do rozličných segmentů národní ekonomiky, kde vidíme velký potenciál pro české firmy. Týkat se bude zejména tradičních odvětví jako jsou energetika či těžba a následné zpracování nerostů, například v metalurgii,“ dodává Petr Jurčík.

Tento rok plánuje CzechTrade s podporou Zastupitelského úřadu v Nur-Sultanu oborové podnikatelské mise specializované právě na tyto segmenty. Konat se budou už na konci dubna a v květnu.

CzechTrade je agentura na podporu obchodu a již 25 let je partnerem českých firem na jejich cestě k exportním úspěchům. Jejím cílem je usnadnit českým firmám rozhodování o výběru vhodných teritorií, zkrátit dobu vstupu na daný trh, podpořit aktivity směřující k dalšímu rozvoji firmy v zahraničí, a především eliminovat rizika spojená se vstupem na nové, neznámé trhy. Zahraniční kanceláře agentury CzechTrade poskytují služby v 57 zemích na pěti kontinentech. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…