Evropská regulace kartových poplatků - spotřebitelé pochybovali a pochybují?

24.07.2013 16:00

Řada problémů dílčích, ale i zásadních na trhu finančních služeb vyvolává potřebu další a další regulace. Spotřebitelé se velmi často domnívají, že tužší regulace bankovního systému jim bude prospěšná a všem nedostatkům, se kterými se potýkají, jednoduše zabrání. Taková úměra ale nemusí být vždy přímá.

Evropská regulace kartových poplatků - spotřebitelé pochybovali a pochybují?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na úskalí regulace mnohostranných poplatků za platby kartou již Sdružení českých spotřebitelů (SČS) upozorňovalo – viz http://www.konzument.cz/novinky/novinka/2/393/evropska-regulace-kartovych-poplatku.php?action=show_archiv#detail.

„Zásadní je, že nejdříve musí být posouzeny dopady, které taková opatření mohou způsobit spotřebiteli. Například s ohledem na poplatky hrazené držitelem karty,“ sdělil tehdy Libor Dupal, předseda SČS.  Postup Evropské komise považuje proto SČS za naprosto nepatřičný, protože takové studie nebyly doloženy, přestože to našemu sdružení evropské orgány písemně slibovaly. Je obecným pravidlem ekonomik volného trhu, že regulace se má přijímat až jako poslední krok, když samoregulační mechanizmy selžou. Uvedené oblasti podle názoru SČS nebyly dosud dostatečně prověřeny procesy samoregulace. „Oceňujeme alespoň, že zamýšleným cílem je v uvedených případech prospěch spotřebitele,“ dodává Dupal. Nicméně spotřebitel mnohdy za regulaci draze platí.

Informace SČS ukazují, že zkušenosti ze zemí, kde k regulaci mezibankovních poplatků na národní úrovni došlo, nepřinesly spotřebiteli nic pozitivního: Obchod ušetřil na poplatcích, spotřebiteli ale nic navíc nedal a o ušetřené náklady si zvýšil svůj profit. Bankovní domy si pak „ztrátu“ z krácených poplatků vybraly bohatě na spotřebiteli ve formě vyšších poplatků souvisejících s pořízením či používáním karty. Že v tomto směru naše bankovní domy „umí“, se asi nemusíme přesvědčovat.

Bohužel, mnoho spotřebitelských organizací se nechalo přesvědčit, že předmětná regulace je ve prospěch spotřebitele a veřejně kroky Komise podpořily.

Bohužel, deklarovaný prospěch pro spotřebitele je navrženou regulací hned na počátku zpochybněn. Předpis má totiž, samozřejmě zcela nehlášeně a „skrytě“, umožnit zcela nově následující:

Dosud měl obchodník zakázáno, aby si vybíral, které karty jedné značky přijímá – tj. musí akceptovat všechny, bez ohledu na to, jak se u nich liší mezibankovní poplatek. Nové nařízení mu takový výběr umožňuje: sám se rozhodne, že bude např. brát od Visa či Mastercard jen bezkontaktní karty, které mají nejnižší mezibankovní poplatek. Služební karty bývají dražší, možná jimi všude nezaplatíme. Podobně prémiovými kartami, které nám dosud umožňovaly extra služby.

Zhoršit se může výše ručení banky při zneužití karty atd.

Shrnuto. Jistota spotřebitele se navrženou regulací zhorší. Před nákupem si bude muset hlídat, zda svojí kartou zaplatí; anebo jich budeme nosit celý balíček. Alespoň jednu kartu snad prodejce akceptuje.

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů: „Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí - pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti a kvalitě výrobků a služeb, normalizaci, finančním službám aj. Ve více regionech, kde má zastoupení prostřednictvím regionálních kontaktních míst, vyhlašuje soutěž Spokojený zákazník kraje, kterou zaštiťují a předávají hejtmané. Touto cenou se SČS snaží přispívat k „pozitivnímu přístupu“ při vytváření lepších vztahů mezi spotřebiteli a poskytovateli služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …