Greenpeace: Budoucnost glyfosátu je nejistá

26.10.2017 8:07

Jednání o prodloužení licence zkrachovalo, stále více zemí EU chce herbicid zakázat

Greenpeace: Budoucnost glyfosátu je nejistá
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Téměř půl druhého milionu Evropanů se vyjádřilo proti glyfosátu v celoevropské petici a Evropský parlament odhlasoval rezoluci žádající jeho zákaz. Dnes měly rozhodnout o prodloužení licence pro tento herbicid členské státy EU. Rozhodnutí, které bude mít na osud glyfosátu v EU zásadní vliv, bylo ovšem odloženo. Podle informací z médií (ZDE) by prodloužení licence nezískalo dostatečnou podporu. Při indikativním hlasování bylo pro 16 státu včetně Česka, proti deset států, Německo a Portugalsko se zdrželo. Evropská komise bude na základě krachu dnešního jednání hledat cesty, jak licenci prosadit, například pomocí zkrácení doby licence na tři roky. Již během dnešního jednání se zástupci Komise neúspěšně snažili snížením navrhované doby z 10 let na 7, respektive 5, získat podporu pro obnovení licence glyfosátu.

Další setkání zástupců členských zemí, kde se předpokládá definitivní rozhodnutí o glyfosátu bude v listopadu. Krátce před tím, než mu 15. prosince vyprší licence k používání. Velmi pravděpodobně bude Komise navrhovat snížení licence na tři roky. Již během dnešního jednání byla tato možnost ve hře, většina zástupců členských zemí však neměla mandát se k tříletému termínu vyjádřit. Velká Británie tři roky odmítla již dnes, zatímco Francie by mohla být pro..

Glyfosát je širokospektrální herbicid, známý například z přípravků Roundup, Gallup a dalších. Je to jak v Česku, tak celosvětově nejpoužívanější herbicid. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny panuje u glyfosátu podezření, že způsobuje rakovinu. (ZDE) Jeho široké použití má za důsledek, že je této látce vystavena většina lidí i živočichů v Česku - u šesti z deseti Čechů byl objeven v moči (ZDE) a další studie odhalila vysoké koncentrace glyfosátu v tělech zajíců polních (ZDE).

Zastánci prodloužení licence - včetně Ministerstva zemědělství ČR pod vedením ministra Mariana Jurečky - argumentují nezávadností glyfosátu, která je opřena o výsledky posuzování EFSA. Nicméně toto posouzení vyvolalo skandál, protože se prokázalo, že celé jeho části jsou okopírovány z materiálů firmy Monsanto, která je největším světovým výrobcem glyfosátu a vlastníkem značky Roundup. Lobbistům Monsanta byl dokonce v září letošního roku zakázán vstup do Evropského parlamentu.

Proti glyfosátu se aktivně postavilo přes 1 300 000 obyvatel EU, kteří se v rámci Evropské občanské iniciativity vyslovili proti prodloužení licence a požadovali snížení spotřeby pesticidů a jejich přísnější hodnocení. Právě na základě této iniciativy se dnes ke glyfosátu nyní měly vyjádřit členské státy…

Jan Freidinger z Greenpeace řekl: “Dnešní jednání je důkazem, že Evropská komise a lobbisti Monsanta nemohou ignorovat sílící hlas vědců, expertů, lékařů, ekologických organizací a hlavně občanů EU, který dle mého názoru rozhodl a odporu řady členských států i nadále používat glyfosát jako všelék na neduhy evropského zemědělství."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…