Jihomoravský kraj: Hodonínské S-centrum po tornádu - kraj hledá alternativy

13.10.2021 22:33 | Tisková zpráva

Hromadnou výpověď dá Jihomoravský kraj do konce října všem zaměstnancům hodonínského domova pro seniory S-centra. Týká se 95 lidí pracujících na plný úvazek a jednoho člověka na poloviční úvazek. Jihomoravský kraj se jim snaží v jejich situaci pomáhat – po tornádu stále dostávají svůj plat. Objekt v červnu těžce poškodilo tornádo, budova je neobyvatelná a klienty zaměstnanci přestěhovali do dalších zařízení. Protože služba není v provozu, musel ředitel Václav Polách podat žádost o zánik registrace na službu domov pro seniory, a to k 31. 12. 2021. U služby domov se zvláštním režimem registrace dále běží, ovšem s požadavkem na snížení kapacity na 20 klientů a cca 15 zaměstnanců.

Jihomoravský kraj: Hodonínské S-centrum po tornádu - kraj hledá alternativy
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

Výpověď dostanou všichni zaměstnanci, například sociální pracovnice, zdravotní sestry, uklízečky a kuchařky.

„Celá věc nás mrzí, ale nikdo nemohl počítat se živelní pohromou. Musíme postupovat podle zákona. Všichni zaměstnanci po tornádu nadále dostávají plat, ať už vypomáhají v jiných sociálních službách, nebo ne. K tomu jim kraj dá i tříměsíční odstupné a odměny,“ okomentovala radní pro sociální oblast Jana Leitnerová.

„Jihomoravský kraj nepřestává hledat jiné alternativy umístění S-centra. Pokud by se to ještě do konce roku povedlo, vzali bychom případně část výpovědí zpět,“ doplnil vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu JMK Petr Horehleď. „I kraj se snažil oslovit naše příspěvkové organizace nebo sociální služby jiných poskytovatelů na Hodonínsku, Břeclavsku a Kyjovsku, zda by tyto lidi nezaměstnali. Někteří působí v pobytovém zařízení, kam byli klienti S-centra náhradně umístěni. O tuto kvalifikovanou profesi je zájem, věřím, že najdou uplatnění.“

„Po celou dobu jsem cítil maximální podporu a zájem ze strany Jihomoravského kraje, našeho zřizovatele, situaci řešit. O naše klienty je adekvátně postaráno v jiných službách, byli rozváženi ihned během čtvrtečního večera, co přišlo tornádo, poslední dostali náhradní ubytování nejpozději o následujícím víkendu. Velice oceňuji postoj kraje, že se postaral o zaměstnance a po dobu půl roku je finančně zabezpečuje. Těm, co vypomáhají jinde, hradí plat v plné výši, těm, co zůstali doma, pak jeho adekvátní část,“ řekl Václav Polách, nyní pověřený vedením Domova na Jarošce v Hodoníně.

„Od konce června nepřestává kraj vyjednávat na ministerstvu financí, pro místní rozvoj nebo práce a sociálních věcích o financích na obnovu S-centra. Vedení kraje odvedlo obrovský kus práce a nadále intenzivně pokračuje ve vyjednáváních,“ sdělil Vojtěch Pospíšil, předseda sociálního a zdravotního výboru Jihomoravského kraje.

Na objektu S-centra vznikla po tornádu škoda přesahující 400 milionů korun. Do konce října se má Rada Jihomoravského kraje rozhodnout, co se s budovou stane – zda bude opravena, nebo se vybuduje nová, moderní alternativa pobytových sociálních služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…