Jihomoravský kraj: Na výstavbu, opravy a rekonstrukce silnic včetně mostů počítáme s částkou 1,4 miliardy

22.02.2023 12:39 | Tisková zpráva

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) má v plánu letos realizovat 45 staveb, z toho 18 mostů. V tomto roce tak SÚS JMK může počítat s celkovým objemem financí 1,409 miliardy korun. Financování dnes schválili krajští radní.

Jihomoravský kraj: Na výstavbu, opravy a rekonstrukce silnic včetně mostů počítáme s částkou 1,4 miliardy
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Když najdeme nějaké prostředky navíc, dáváme je do silnic, protože doháníme historický dluh. Do krajských cest tak letos míří 1,4 miliardy. 550 milionů dá kraj, 455 se podařilo získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury a dalších 400 milionů z evropského programu IROP. Je to potřeba,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„I v letošním roce realizujeme na území kraje významné stavby. K těm patří obchvat Čebína (II/385), kde letos prostavíme asi 258 milionů korun, nebo nás čeká druhá etapa oprav vyškovského mostu a mnoho dalších. Osobně jsem rád, že se přes všechny problémy, které přípravy dlouhodobě zdržovaly, podaří konečně zahájit oprava mostu přes Roketnici u Rohlenky. I když to bude pro řidiče s jistým omezením, věřím, že opravený most všichni oceníme,“ řekl radní pro oblast dopravy Jiří Crha.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

K těm větším stavbám, které SÚS JMK odstartuje ve většině z jara tohoto roku, patří třeba rekonstrukce silnice II/395 v trase Zastávka po hranici kraje. V letošním roce půjde o první etapu z takřka šestikilometrového úseku, kde odhadované náklady jsou 172 mil. korun. V plánu je také úsek staré dálnice na silnici III/3844 za 26 mil. Kč. Z investičního příspěvku JMK na opatření k zajištění bezpečnosti provozu v celkové hodnotě 12 mil. Kč bude SÚS JMK spolufinancovat se SFDI úpravu křižovatky II/385 x II/389 v Předklášteří.

„Důležitou stavbou tohoto roku je také průtah ulice Masarykova v Modřících III/15278, kde je finanční předpoklad 42 milionů korun, nebo nás čeká rekonstrukce silnice v Brně II/374 v ulici Černovická, tady jde o investici 65 milionů korun. Co se týká mostů, rád bych zmínil Brod nad Dyjí, kde zahájíme opravu mostu ev. č. 39615-1, finanční předpoklad je 58 milionů korun,“ popsal ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák a doplnil: „V letošním roce počítáme také s výměnou povrchu za protihlukový koberec na silnici III/15276 Brno-Přízřenice, ul. Moravanská, ul. Modřická, III/15275 Moravany, ulice Hlavní, tady půjde o investici za 4 miliony korun. Protihlukovou stěnu pak budeme realizovat na silnici II/152 v Modřicích, a to v celkovém objemu 15 milionů korun.“

Z financí, které jsou určeny k zajištění bezpečnosti provozu, což je celkem 8 mil. Kč, budou vyměněna například svodidla na silnici II/379 Šebrov – Kateřina – Blansko, dále bude SÚS JMK financovat zlepšení protismykových vlastností ve vybraných nebezpečných úsecích a provede zvýraznění vodorovného dopravního značení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…