Jihomoravský kraj postupuje ve vytvoření strategie pro řízení nemocnic

19.02.2023 16:51 | Tisková zpráva

Zastupitelé Jihomoravského kraje projednali další postup ve věci způsobu organizace soustavy nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem. Jihomoravský kraj zřizuje devět nemocnic.

Jihomoravský kraj postupuje ve vytvoření strategie pro řízení nemocnic
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Cílem změny koncepce vedení je optimalizace provozu nemocnic i odborné péče, dlouhodobá ekonomická stabilita a spolupráce ve všech oblastech zdravotních i nezdravotních. Dosud bylo schváleno zadání studie proveditelnosti ke koncepci zdravotnictví a zadání studie optimalizace a racionalizace lůžkového fondu poskytovatelů zdravotnických služeb zřizovaných Jihomoravským krajem.

V roce 2021 byl počet lůžek v Břeclavské nemocnici 419, Znojmo mělo v roce 2021 k dispozici 588 lůžek, Hodonín 205, Vyškov 431 lůžek, Kyjov 478, Ivančice 214 lůžek, 120 lůžek měla k dispozici nemocnice Letovice, 90 nemocnice Tišnov a 119 nemocnice Hustopeče. Nemocnice zřizované Jihomoravským krajem představují zhruba třetinu veškerého lůžkového fondu nemocnic všech zřizovatelů v tomto kraji, jehož specifikem je dominantní role fakultních nemocnic zřizovaných státem.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí

Náměstek hejtmana Jiří Nantl představil zastupitelstvu kraje cíle, na které se krajská rada bude orientovat v tomto volebním období a které se budou týkat posílení společných prvků řízení soustavy krajských nemocnic a nastavení jasnější koncepce jejich spolupráce s fakultními a dalšími nemocnicemi v kraji. Do února 2024 bude také předložena zastupitelstvu zpráva, která nastíní možnosti a varianty, které by kraj mohl implementovat v následujícím volebním období, pokud se tak rozhodne zastupitelstvo kraje zvolené v dalších volbách na podzim roku 2024.

V mezidobí Jihomoravský kraj také zadal příspěvkové organizaci VIM - Vzdělávací institut pro Moravu vypracovat koncepci profesního rozvoje managementu nemocnic. Příspěvková organizace bude podpůrným článkem ve vzdělávání, mentoringu a organizaci rozvojových programů. Tyto prvky podpory dosud v Jihomoravském kraji zavedeny nebyly, což vedení kraje považuje za zásadní pro další posun v kvalitě řízení.

„V krátkodobém horizontu předpokládáme posílení společných prvků řízení celé nemocniční soustavy za účelem nastavení vzájemně fungujícího systému. Pracujeme na identifikaci témat společné provozní strategie a vytváříme dlouhodobou podporu pro management prostřednictvím krajské vzdělávací organizace,” vysvětluje Jiří Nantl, náměstek hejtmana pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…