Jihomoravský kraj: Záchranka má vlastní autoservis

13.02.2023 17:05 | Tisková zpráva

Výstavba autoservisu za 48 milionů korun pro Zdravotnickou záchrannou službu Jihomoravského kraje (ZZS JMK) začala v říjnu 2021. Slavnostního otevření se v pondělí 13. února 2023 zúčastnil radní pro investice Vladimír Šmerda a ředitelka ZZS JMK Hana Albrechtová. Při této příležitosti došlo i na předání osmi nových vozů jihomoravské záchrance.

Jihomoravský kraj: Záchranka má vlastní autoservis
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

„Autoservis v Černovicích přinese výrazné snížení finančních nákladů na opravu a údržbu sanitních vozidel, jejich rychlejší návrat zpět do běžného provozu a větší spolehlivost. Pokračujeme tak postupně v modernizování zázemí pro záchranáře. Jen v letošním roce otevřeme šest nových výjezdových základen,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

„V České republice není časté, aby záchranná služba měla svůj vlastní autoservis. Ten je pro fungování záchranky významný. Sanitky najezdí ročně 3,5 milionu kilometrů, roční nájezd jednoho auta je 70 tisíc kilometrů. Zajištění okamžitého a rychlého servisu vozového parku je proto důležité,“ okomentoval náměstek hejtmana pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu Jiří Nantl.

„Ráda bych poděkovala Integrované střední škole automobilní Brno za dlouhodobou podporu, zázemí pro servisní údržbu našich vozů a snahu vždy vyjít vstříc. Teď jsme se vydali novou cestou a já zřízení vlastního autoservisu vnímám jako významný krok kupředu. Jak už zaznělo, věřím, že se nám podaří ušetřit finanční prostředky a naše auta budou mít možnost rychlejšího a modernějšího servisu. Kolegové z autodopravy se starají po technické stránce o přibližně 150 vozidel, odvádějí pečlivou práci a je třeba říct, že obzvlášť v poslední době to vzhledem k dlouhodobému nedostatku nových vozů neměli snadné. Přeji jim, aby se jim v novém zázemí dobře pracovalo. Jsem přesvědčená, že jim činnost usnadní i profesionální diagnostika, za kterou vděčíme štědrému sponzorovi,“ říká Hana Albrechtová, ředitelka ZZS JMK.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

Objekt autoservisu vozidel ZZS JMK je postaven jako nepodsklepená železobetonová dvoulodní hala obdélníkového půdorysu s rozměry 29,72 x 22,92 m, která je opláštěna vlnitým plechem a cemento-vláknitými deskami. Vyšší hala je zastřešena železobetonovými vazníky s ocelovými vaznicemi a trapézovým plechem, nižší hala pak prefabrikovanými předpjatými panely. Tepelnou izolaci zajišťují fasádní desky z minerální vlny. Zdrojem tepla je horkovodní výměníková stanice situovaná v přilehlém objektu výjezdové základny ZZS JMK. Ve vyšší hale se nachází mezipatro se strojovnou vzduchotechniky a kompresorovou stanicí.

Vyšší část objektu s výškou 7,22 metru disponuje mycím boxem pro spodní, ruční a vysokotlaké mytí vozidel, navazujícím prostorem pro mycí stůl, automaticky ovládanou čistírnou odpadních vod, skladem upotřebených a nových hořlavých kapalin a olejů, strojovnou vzduchotechniky a kompresorovou stanicí v mezipatře a pracovištěm pro servis vozidel.

„Servisní dílna je navržena jednak pro diagnostiku vozidel a odstraňování zjištěných závad a dále na provádění průběžné provozní údržby vozidel. Pro tento účel je dílna vybavena diagnostickým zařízením, včetně diagnostiky podvozku a osvětlení a autozvedáky. Autoservis je vybaven i profi technologií, například regloskopem, vyvažovačkou, odvzdušňovací a doplňovací jednotkou brzdové kapaliny a podobně,“ popsal podrobnosti krajský radní pro oblast investic Vladimír Šmerda. „Realizaci projektu z 85 % pokryly evropské dotace, 5 % šlo od státu, kraj přispěl 7,3 miliony korun.“

Nižší část objektu o výšce 3,92 m obsahuje například zázemí pro personál servisu, prostor pro přezouvání pneumatik a vyvažování kol, sklad autodílů, elektra, kol a pneumatik, prostor pro administrativní zpracovávání zakázek mechanikem na počítačovém terminálu nebo strojovnu s rozdělovačem a sběračem horké vody.

Případné zvětšení prostorové kapacity skladů umožní umístění regálů na pojízdné kolejnice. Během slavnostního otevření autoservisu převzala ZZS JMK od Jihomoravského kraje 8 nových vozů za bezmála 31 milionů korun. Jedná se o pět záchranářských vozidel zn. Mercedes Benz Sprinter, kde jedna sanitka vyjde na 4,1 milionu korun, a vozidlo pro Biohozard team nebo převoz nadměrných pacientů za 5,9 milionu korun. Z 90 % procent byly hrazeny z projektu REACT EU, zbytek doplatil kraj. „Dvě vozidla rendez-vous Škoda Kodiaq za 4,5 milionu korun kompletně zafinancoval Jihomoravský kraj,“ doplnil radní Šmerda.

„Jsme opravdu rádi, že máme nová vozidla, v uplynulých letech jsme v důsledku krize, která postihla průmysl v souvislosti s covidovou epidemií, neobdrželi ty dodávky vozů, které jsme obdržet měli. Proto jsme začali dosahovat vysokých nájezdů našich sanitek, to znamenalo častější poruchy a samozřejmě zvýšení nákladů. Dostávalo nás to do situací, kdy jsme sahali stále více do „železné rezervy“ záložních vozidel. Pokud jde o Sprintery, jedná se o první dodávku z dvaceti vozů. Na další, které budou přicházet v průběhu pololetí, netrpělivě čekáme,“ dodává Hana Albrechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…