Jihomoravský kraj: Silničáři testují nový hydrogel, podle vědců udrží mladé stromy v lepší kondici

14.11.2023 22:02 | Tisková zpráva

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) má ve své péči téměř 119 tisíc kusů dřevin. Každoročně jich stovky uhynou. Ve většině případů je společným jmenovatelem tohoto nezdaru přetrvávající období sucha. Právě z těchto důvodů se odborníci ze SÚS JMK spojili s vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde hlavním řešitelem tohoto projektu je profesor Vladimír Sedlařík.

Jihomoravský kraj: Silničáři testují nový hydrogel, podle vědců udrží mladé stromy v lepší kondici
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Podle vědců dokáže hydrogel v období sucha zadržet vodu v krajině, a zlepšit tak retenční schopnost půdy. „Jsou to v podstatě gely, jejichž hlavní složkou je syrovátka, která vzniká jako odpad při výrobě čerstvých sýrů a tvarohu. Je tedy čistě přírodní, nezatěžuje životní prostředí a v půdě se rozloží na látky, které dodávají rostlinám živiny,“ popsala arboristka Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Marie Miklínová.

Jihomoravští silničáři musí každoročně pokácet stovky stromů, minimálně stejné množství nově vysadí. Za poslední roky se číslovka úhynu bohužel zvětšuje. „Hlavní příčinou je období sucha, nejsme schopni novou výsadbu jednoduše uzalévat, není to prostě v našich silách. Druhou a velmi smutnou rovinou nových výsadeb je lidský faktor. Dost často jsou nové stromky ukradeny nebo záměrně poškozeny, aby nerostly,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák, který dále dodal, že vandalismus není správa schopna nijak ovlivnit, nicméně spojení s vědci, dává stromům šanci na přežití.

První testování hydrogelu provedou v Jihomoravském kraji na Břeclavsku. Pro tuto oblast bylo vyrobeno 100 kg syrovátkového hydrogelu a vysadí se tu stovka dřevin. „Znamená to, že k jedné dřevině aplikujeme kilogram hydrogelu. Chování těchto stromů pak budeme společně s vědci evidovat a porovnávat ve stejné lokalitě s těmi, které jsou bez něj,“ doplnila Miklínová.

„Adaptaci na změnu klimatu má vedení Jihomoravského kraje jako jednu z priorit. Přírodě totiž hodně dlužíme. Udržet stromy v dobré kondici i v době extrémního sucha je zásadní. Stromy chrání silnice před větrem nebo zadržují přívalový déšť,“ řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje spravuje celkem 4302 km silnic všech tří kategorií (I. II. III. třídy). Zajištění péče o dřeviny kolem těchto komunikací je součástí letní údržby. Při těchto činnostech se silničáři řídí zákonem o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a vyhláškou č. 189/2013 Sb. o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, kterou je zákon doprovázen.

„Je potřeba si uvědomit, že aleje do krajiny patří, každopádně jsme při jejich vysazování značně omezeni. Vždy je potřeba souhlas policie, která nás limituje normou, jenž stanovuje vzdálenosti výsadeb od komunikace. Proto zveme dopravní inženýry ke každé nové výsadbě a komunikujeme spolu o vzdálenosti, která je pro ně v daném místě přípustná,“ doplnil Hanák s tím, že spolupráce s PČR nyní funguje výborně. Některé navrhované lokality podle něj podmínky nesplňují, důležitá je i bezpečnost dopravního provozu, i proto se mnohdy hledají nové. Častou překážkou pro výsadbu nových stromů jsou pak inženýrské sítě nebo souhlasy majitelů pozemků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…