Klaudiánova nemocnice: Nový přístroj prověří stav jater

04.03.2023 10:59 | Tisková zpráva

Gastroenterologické oddělení Klaudiánovy nemocnice má dva nové přístroje, díky kterým může lépe vyšetřit své pacienty. Ultrasonografický přístroj a rentgenové C-rameno mladoboleslavská nemocnice pořídila díky dotaci z REACT-EU – Rozvoj a modernizace Oblastní nemocnice Mladá Boleslav.

Klaudiánova nemocnice: Nový přístroj prověří stav jater
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Ultrasonografický přístroj mělo gastroenterologické oddělení do této doby pouze zapůjčený. Nový Aloka Arietta 850 firmy HITACHI navíc nově umožňuje provádění elastogragie jater. „Jedná se o neinvazivní metodu měření elasticity, tedy tuhosti jaterní tkáně. Struktura jaterní tkáně se vlivem chronického zánětu mění a zvyšuje se jeho tuhost. Tato změna, která je způsobená nejčastěji chronickým zánětem na podkladě dlouhodobého užívání alkoholu, ale i jinými chronickými metabolickými procesy v těle, například autoimunitními procesy, chronickými virovými onemocněními, jako jsou hepatitida B a C. Tím se mění struktura jaterní tkáně, kdy jsou funkční buňky nahrazované vazivem, čímž dochází k fibróze a zvyšování tuhosti jater. Konečným stadiem tohoto chronicky progredujícího procesu je jaterní cirhóza,“ vysvětluje primář gastroenterologického oddělení Juraj Marček. Ten předpokládá, že ročně vyšetří až 600 elastografii, u pacientů v ambulancích i na lůžkovém oddělení.

Nový přístroj lékařům tedy umožňuje zjistit stupeň cirhózy a umožňuje sledovat vývoj fibrózy v čase a tím hodnotit efekt léčby. Toto vyšetření nahrazuje invazivní vyšetření a tím se minimalizuje hrozba krvácení v případě jaterní biopsie. Kromě elastografie umožňuje tento přístroj provedení standardního ultrazvuku břicha, které gastroenterologické oddělení nemocnice provádí od roku 2021. Součástí tohoto vyšetření je dopplerovské měření průtoku krve cévami břišní oblasti. Ve vybraných případech například lze provádět i ultrazvukové vyšetření střev. „Toto vyšetření však v žádném případě nenahrazuje koloskopii a rentgenové zobrazení střev, které jsou v diagnostice nespecifických střevních zánětu, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, nezastupitelné. Ze všech vyšetření pořizujeme dokumentaci, která se automaticky uloží do centrální nemocniční databáze,“ říká primář Marček.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31661 lidí

Dalším novým přístrojem tohoto oddělení je rentgenové C-rameno Cios Alpha od firmy Siemens, které se využívá k vyšetření žlučových cest a vývodu slinivky břišní (ERCP vyšetření). Doposud bylo toto vyšetření prováděno pouze v prostorách RDG oddělení. Pro lékaře to znamenalo několikrát denně přesouvat endoskopy s příslušenstvím, které jsou velice citlivé na manipulaci a převoz. Umístění C-ramena v prostorách gastroenterologického oddělení přináší výraznou úsporu času.

Nejčastějším důvodem k vyšetření pomocí C-ramena je kámen vyplavený ze žlučníku do žlučovodu, který způsobí žlučníkový záchvat a neprůchodnost žlučovodů. Při tomto vyšetření, které kombinuje endoskopii a RTG vyšetření, lékaři dokážou žlučovody zprůchodnit a kamen ze žlučovodů vytáhnout. Následuje chirurgické odstranění žlučníku.

„Dále tímto vyšetřením zprůchodňujeme žlučovod při akutním zánětu žlučovodů, při uzávěru žlučovodu nádorem nebo jinou příčinou. Další indikací k vyšetření jsou podezření na rakovinu žlučovodů a slinivky břišní, kdy výskyt rakoviny slinivky v populaci razantně narůstá,“ vysvětluje primář Marček. Pomoci C-ramena kontrolují lékaři polohu zavedených metalických stentů a tím zobrazují místo ve střevě, kde například se nachází nádor nebo zdroj krvácení. To lékař označí kovovou svorkou pro další potřeby chirurga nebo pro umístnění endoskopicky zavedených sond do trávicího traktu.

V roce 2022 provedli lékaři gastroenterologického oddělení mladoboleslavské nemocnice téměř 5000 endoskopií: z toho 450 preventivních koloskopii, kdy ve 293 případech diagnostikovaly polypy nebo rakovinu tlustého střeva. U téměř 600 pacientů provedli odstranění polypu z trávicí trubice. Ambulantně vyšetřili přes 600 nových pacientů a provedli přes 2000 kontrolních vyšetření. „Jsem rád, že i přes obtížnou situaci způsobenou pandemii COVID-19 jsme i v letech 2020 a 2021 zaznamenali mírný vzestup v počtu preventivních vyšetření na rakovinu tlustého střeva. V minulém roce počet preventivních vyšetření vzrostl o téměř 20 procent,“ dodal primář Marček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…