Kraj Vysočina: Domácí turisté jezdí na Vysočinu za poznáním a relaxací

09.10.2021 11:54 | Tisková zpráva

Domácím turistou na Vysočině je nejčastěji středoškolák středního věku, který přijíždí relaxovat a poznávat kraj. Ukazují to výsledky výzkumu, který provedla Vysoká škola polytechnická v Jihlavě.

Kraj Vysočina: Domácí turisté jezdí na Vysočinu za poznáním a relaxací
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Profil tuzemského turisty na Vysočině sestavila Katedra cestovního ruchu Vysoké školy polytechnické v Jihlavě pro krajskou destinační agenturu Vysočina Tourism. 

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
Vyšla přitom z dat rozsáhlého terénního výzkumu mezi návštěvníky regionu, který realizovala v období 2019–2020 a posbírala při něm odpovědi od 1 888 domácích turistů.

„Výsledkem výzkumu je, že typickým tuzemským turistou na Vysočině je středoškolák s maturitou ve věku 35–49 let, který přijíždí s partnerem nebo partnerkou poznávat region a relaxovat. Není zde poprvé a hodlá se znovu vrátit,“ říká ředitelka Vysočina Tourism Oľga Königová a dodává: „Je to pro nás důležitý poznatek, se kterým budeme dále pracovat. Potřebujeme znát zpětnou vazbu, abychom věděli, na koho se máme více zaměřit při propagaci Vysočiny v oblasti cestovního ruchu.“

Z výzkumu dále vyplývá, že domácí turista nejčastěji pochází přímo z Vysočiny nebo pak ze sousedních krajů a Prahy. Více než polovina návštěvníků přijede autem ze vzdálenosti větší než sto kilometrů, stravuje se v restauracích a ubytuje se jednou dvakrát, nejraději u známých nebo na své chatě či chalupě. Utratí 501–1000 Kč za osobu a den.

Návštěvníci si užívají zejména poznávací a pěší turistiku, což koresponduje s vysokým potenciálem Vysočiny v oblasti přírodního bohatství a památek. Informace o destinaci získávají nejvíce od příbuzných a známých, z facebooku a sociálních sítí nebo z webů ubytovacích zařízení a návštěvnických atrakcí. S kvalitou služeb na Vysočině jsou většinou spokojeni.

„Vysočina je turisty vnímána převážně kladně a jako bezpečná destinace, což je pro udržitelný rozvoj cestovního ruchu v kraji dobrá zpráva,“ uzavírá Königová. Návštěvníci oceňují také výborné místní orientační značení, poskytování informací o regionu, péči o životní prostředí a vstřícnost místních obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…