Kraj Vysočina: Pilotní projekt v oblasti vodní nádrže Švihov slavil druhé narozeniny

17.07.2021 18:23

Poslední červnový den proběhlo na Krajském úřadu Kraje Vysočina setkání zemědělců se zástupci Kraje Vysočina a Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s.r.o.

Kraj Vysočina: Pilotní projekt v oblasti vodní nádrže Švihov slavil druhé narozeniny
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Zemědělci, kteří hospodaří v oblasti vodní nádrže Švihov (včetně území ochranných pásem), se zapojili do pilotního projektu, který na základě dobrovolnosti řeší omezení postřiků, nebo používání šetrnějších chemických látek na ochranu rostlin, které zemědělci využívají při své činnosti.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Setkání proběhlo, dva roky od zahájení projektu s názvem Podpora opatření ke snížení dopadu zemědělské prvovýroby v ochranném pásmu vodárenské nádrže Švihov na řece Želivce.

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Lukáš Vlček ocenil snahu zemědělců zkoušet nové přístupy v hospodaření v ochranném pásmu vodních zdrojů vodní nádrže Švihov a doplnil: „Kraj Vysočina v programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina deklaruje, že bude podporovat a propagovat hospodaření na zemědělské půdě při dodržování správné zemědělské praxe.“

Celkem 18 zemědělských subjektů, zapojených do projektu, plní pravidla rostlinné produkce a zavázaly se např.:

- plodiny se střídají tak, že výměra určitých plodin nepřesahuje 20 % z přihlášené plochy
- pěstování stejné plodiny dva roky bezprostředně po sobě není možné
- alternativně provádí pásové zpracování půdy
- alternativně se využívá mechanická kultivace

Dodržování nastavených pravidel kontrolují pečlivě pracovníci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského a Povodí Vltavy s.p. Problematice se dlouhodobě věnují zástupci zemědělců, kteří se účastní jednání v pracovních skupinách a přinášejí nové poznatky a nápady jak dále hospodařit v pásmech vodních zdrojů. Jedním z nich je Ing. Novák, který dlouhodobě pracoval v zemědělském podniku ZOD Hořice a na setkání seznámil přítomné se zajímavými údaji – mimo jiné je doloženo, že zemědělci za první rok projektu neaplikovali 4 071 kg vybraných účinných látek při ochraně rostlin, z toho 2 986 kg připadá na glyfosát.

Účastníci setkání diskutovali, jak dál hospodařit v ochranných pásmech vodních zdrojů, aby se zachovalo zemědělství, ale zároveň se zlepšila kvalita pitné vody. Výsledkem diskuse byl návrh na projekt, kde by bylo provozně vyzkoušeno pěstování plodiny v ochranném pásmu vodní nádrže a zároveň zúženo spektrum aplikovaných chemických látek na ochranu plodiny a tentokrát by bylo zaměření na komoditu řepku olejnou. Náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Lukáš Vlček vyslovil známé rčení „Kdo je připraven, není překvapen,“ a proto nabídnul spolupráci Kraje Vysočina na projektu s Výzkumným ústavem bramborářským a přislíbil hledání finančních zdrojů na financování tohoto projektu z rozpočtu Kraje Vysočina. Jednání se zúčastnili zástupci Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s.r.o., kteří v období let 2017 a 2018 zpracovávali podobný projekt o účinnosti herbicidních látek při pěstování brambor a také zde zemědělci nabídli své pozemky dobrovolně. Výstupy projektu byly použity při stanovení kompenzací újmy, která je vyplácena zemědělcům při účasti v projektu Ministerstva zemědělství a Povodí Vltavy, s.p. Cesta k ochraně vody způsobem, který je v současné době zkoušen v oblasti vodní nádrže Švihov, je v mnoha způsobech inovativní a ministerstvo zemědělství plánuje projekt rozšířit na vodárenské nádrže Vrchlice, Římov a Opatovice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…