Kraj Vysočina: Podpora prodejen potravin na venkově pokračuje

21.08.2021 14:08

Kraj Vysočina požádá Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR o tři miliony korun z programu Obchůdek 2021+ pro provozovatele prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v obcích od 501 do 1000 obyvatel, resp. do 3000 obyvatel, kdy obchod musí být umístěn v místní části obce.

Kraj Vysočina: Podpora prodejen potravin na venkově pokračuje
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Kraj tak bude moci podpořit částkou až 20 až 50 tisíc korun všechny dosud fungující prodejny i v menších obcích. V rámci tohoto programu už bylo rozděleno už sedm miliónů korun,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí

Dotaci „Obchůdek 2021+“ může provozovatel obchodu použít například na mzdy, nájem, vytápění, osvětlení, internet nebo na náklady spojené s akceptací platebních karet. Dotace provozovatelům naopak nemůže pomoci s nákupem dopravních prostředků, vybavením prodejny nebo s opravami objektu. Dotace mohou pomoci s náklady, které vznikly od 1. 1. – 31. 10. 2021. Vlastní podíl příjemce není vyžadován.

Kraj Vysočina provedl aktuální průzkum v obcích nad 500 obyvatel, kdy bylo zjištěno, že podmínky programu vyhlášeného ministerstvem splňuje celkem 83 prodejen. Podmínky pro poskytnutí dotace zveřejní Kraj Vysočina na www.kr-vysocina.cz. Sběr žádostí bude probíhat od 22. do 29. října 2021. Žádost je možné podat v papírové podobě, elektronicky i prostřednictvím datové schránky. „Maximální vyčerpání této nové dotace je pro nás i náš venkov důležité. Pro administraci žádostí byl vyčleněn tým proškolených pracovníků, kteří budou poskytovat součinnost a poradenství. Uděláme maximum pro rozdělení celé alokace,“ uvedla Hana Hajnová.

Jak to funguje

Program, ze kterého je připravena Vysočina čerpat tři miliony korun pro malé obchody v obcích do 1 000 obyvatel funguje v praxi tak, že ministerstvo vyhlásí výzvu, kraje si podle ní požádají o podporu, ministerstvo krajskou žádost vyhodnotí a pokud bude vše v pořádku, vydá rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zájemci o dotaci se budou obracet na kraj, který v případě Vysočiny třímilionovou pomoc nejprve předfinancuje ze svého vlastního rozpočtu a o proplacení dotace v dalším roce požádá příslušné ministerstvo. Pokud se sečtou vlastní krajské peníze z Fondu Vysočiny směřované už na jaře na podporu malých prodejen v obcích do 500 obyvatel a novinka ministerstva, pak budou letos malé prodejny v regionu podpořeny částkou až ve výši 10 miliónů korun. Je to historicky nejvyšší podpora, která zásadním způsobem podpoří provoz občanské vybavenosti na venkově.

Důležitá orientační data

21. 9. 2021 Schválení pravidel Rady Kraje Vysočina na podporu maloobchodních prodejen potravin na venkově
22. 10. – 29. 10. 2021 Sběr žádostí o konkrétních žadatelů
do konce listopadu 2021 vyhodnocení (přidělení dotací)
prosinec 2021 podpisy smluv s konkrétními příjemci/provozovateli obchůdků

Více informací bude k dispozici ve druhé polovině září 2021 ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…