Kraj Vysočina: Krajské sbírky se rozrostou o nové exponáty

17.02.2022 12:08 | Tisková zpráva

Částkou 1,2 miliónu korun letos podpoří Kraj Vysočina mimořádný nákup sbírkových předmětů krajských muzeí a galerií. Nově pořízená díla nebo exponáty se stanou součástí stálých expozic nebo obohatí krátkodobé výstavní programy. Kraj podporuje nákup tzv. akvizic od roku 2016, za tuto dobu byly pořízeny sbírkové unikáty za téměř 8 miliónů korun.

Kraj Vysočina: Krajské sbírky se rozrostou o nové exponáty
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Sbírkotvorné organizace se snaží rozšiřovat své sbírky pravidelně, a to buď vlastními sběry, přijatými dary nebo nákupem dle svých finančních možností. Na základě informací náměstka hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Romana Fabeše umožňuje mimořádná podpora akviziční činnosti ze strany kraje získat ojedinělá a umělecky cenná díla, která výrazně zhodnotí sbírky a nepochybně přilákají pozornost návštěvníků.

Mezi letošní vybrané akvizice budou patřit mimo jiné krásné i oceněné skleněné plastiky od mistra Petra Hory pořizované Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod. Pan Petr Hora a jeho dílo je neodmyslitelně spjato s Vysočinou. Významná část jeho profesního života je spojena s vyhlášenou škrdlovickou sklárnou, zaměřenou na malosériovou výrobu užitého hutnicky tvarovaného skla podle návrhů předních československých sklářských výtvarníků a výtvarnic. V této sklárně se postupně vypracoval na ředitele - podstatnější je však tamní realizace více než stovky jeho návrhů. Změna společenských poměrů Petru Horovi umožnila přejít na mezinárodně úspěšnou dráhu autora sklářských dekorativních objektů. Jeho výrazné tavené plastiky prezentovaly náš region také na Světové výstavě EXPO Miláno 2015. Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě rozšíří sbírku o díla mistra Jana Exnara, uznávané autority mezi skláři, jehož práce je rovněž oceňována v Čechách i v zahraničí. Předmětem akvizice je soubor monumentální malby a tavené plastiky s figurálním motivem, která doposud není zastoupena ve sbírkách kraje. Muzeum Vysočiny Jihlava pořídí vyřezávaný dřevěný betlém z Telčska, Muzeum Vysočiny Pelhřimov obohatí expozice Hradu Kámen o další historický motocykl. Na jeho pořízení se bude snažit využít i dotaci z Ministerstva kultury. „Rozšiřování expozice jednostopých vozidel na Hradě Kámen je, pokud jde o čerpání akvizičních příspěvků, nejnáročnější. Muzeum Vysočiny Pelhřimov je však v tomto směru zároveň úspěšným žadatelem o ministerské dotace. Díky dotacím i podpoře kraje se hradní sbírka historických motocyklů rozrostla už o sedm motocyklů za téměř 3,9 miliónu korun,“ doplnil Roman Fabeš.

Kraj Vysočina zřizuje sedm sbírkotvorných organizací, na jejichž provoz ročně přispívá částkou více než 93 miliónů korun. Jedná se o Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Muzeum Vysočiny Jihlava, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Muzeum Vysočiny Třebíč, Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Horáckou galerie v Novém Městě na Moravě a Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

16:46 HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

Ve dnech 6. a 7. května uspořádal HZS Královéhradeckého kraje ve spolupráci s MV – GŘ HZS ČR instruk…