HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu

19.05.2024 16:46 | Tisková zpráva

Ve dnech 6. a 7. května uspořádal HZS Královéhradeckého kraje ve spolupráci s MV – GŘ HZS ČR instrukčně-metodické zaměstnání (dále jen IMZ) zaměřené na problematiku práce v divoké vodě. IMZ byl určen pro hlavní instruktory HZS ČR pro práci v divoké vodě a zamrzlých hladinách.

HZS ČR: Jak se hasiči připravují na vodáckou sezónu
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

První den IMZ byl věnován metodám záchrany z nebezpečného jezu u obce Rychnovek za zvýšeného průtoku pomocí tyrolského traverzu, upoutaného zachránce, házecího pytlíku, metody „pavouk“ a dalších technik záchrany. Instruktoři měli možnost vyzkoušet, jak nesnadný je pohyb v jezu a jak obtížné je překonat sílu vodního válce a dostat se vlastními silami mimo jeho dosah.

Druhý den výcviku proběhl na nebezpečném jezu u obce Zlíč, kde byla zkoušena metoda záchrany tonoucího za pomoci vrtulníku a leteckého záchranáře. Vrtulník měl za úkol dostat se do blízkosti zachraňovaného a letecký záchranář se z kabiny helikoptéry k zachraňovanému spustil na laně. Když byl tonoucí záchranářem zachycen, vrtulník oba vymanévroval z vodního válce za hranu jezu do klidné vody, kde si tonoucího přebrali další zachránci. Vrtulník s leteckým záchranářem pak opustili místo zásahu. Tento způsob po příletu vrtulníku netrval déle než minutu. Nutno ale dodat, že ne každý nebezpečný jez je pro tento typ záchrany vhodný, například kvůli vzrostlým stromům, elektrickému vedení nebo jiným překážkám. Výcvik byl velkou zkušeností pro účastníky, neboť si mohli vyzkoušet postupy, které nejsou u HZS zcela běžně používány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…