LAMA mobile: Rodinu v telefonátech nezanedbáváme, 95 % z nás si s ní volá alespoň jednou týdně

27.02.2014 12:04

Být s rodinou v pravidelném kontaktu se snaží téměř každý Čech, formou telefonátů si 95 % z nich telefonuje se svými nejbližšími alespoň jednou týdně. Třetina lidí (32 %) dokonce několikrát za den. Telefonáty s rodinou, například s manželkou, rodiči či dětmi, patří pro tři čtvrtiny Čechů mezi nejčastější a pro 65 % i mezi nejdelší. Vyplývá to z průzkumu virtuálního mobilního operátora LAMA mobile ve spolupráci s agenturou Ipsos.

LAMA mobile: Rodinu v telefonátech nezanedbáváme, 95 % z nás si s ní volá alespoň jednou týdně
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Nejčastější telefonáty s rodinou mají lidé ve středních letech, tedy od 36 do 53 let. 37 % z nich volá svým nejbližším několikrát denně a dalších 36 % alespoň jednou za den. Naopak mladí lidé do 25 let takto častý kontakt nepotřebují. 23 % z nich je s rodinou v telefonním kontaktu několikrát denně a 35 % jednou za den.

Průzkum ukázal, že udržovat kontakt s rodinou se snaží především ženy. Pro osm z deseti (79 %) jsou telefonáty s rodinou nejčastější. Zároveň 68 % žen uvádí, že hovory s nejbližšími patří i mezi nejdelší. Je také zajímavé, že čtvrtina žen přiznává, že jejich průměrný telefonát trvá více než 10 minut.

„Pro naprostou většinu lidí je možnost telefonování s rodinou velice důležitá, průzkum navíc ukázal, že právě se svými nejbližšími si voláme nejčastěji. Právě na telefonátech v rámci rodiny je možné také nejvíce ušetřit, a to pomocí speciálních mobilních tarifů. Například s tarifem Lamí rodinka je možné volat v rámci rodiny zcela zdarma,“ uvádí Jana Matúšová ze společnosti LAMA mobile a doplňuje: „O tento tarif je mezi našimi zákazníky velký zájem.“

Být s rodinou v neustálém kontaktu během celého dne, je dle psychoterapeutky Lucie Kovářové z Psychocentra Praha, součástí dnešní doby. „V této rychlé době máme často pocit, že je vše nutné vyřešit hned, nelze počkat do večera, kdy se rodina sejde například u večeře. Právě v těchto situacích je pro nás mobilní telefon neocenitelným pomocníkem. Telefonáty nám pomáhají s běžnými operativními řešeními. Je však potřeba si uvědomit, že přes telefon se často neptáme, jak se dítě mělo ve škole, chceme pouze vědět, zda v pořádku dorazilo domů. Je důležité tedy v rámci rodiny nepřestávat spolu komunikovat i mimo telefonní dráty."

S přáteli si volají převážně mladí lidé

Vedle rodiny Češi často udržují kontakt se svými přáteli. Nejčastěji si s nimi telefonuje 17 % Čechů. Velkou část z nich tvoří mladí lidé do 25 let. Třetina z nich (31 %) s nimi telefonuje nejčastěji a téměř stejně velká část (30 %) i nejdéle.

„Je zajímavé, že pracovní hovory řadí na první místo v četnosti pouze 10 % lidí. Pouze o procento více lidí (11 %) je řadí mezi nejdelší. Je patrné, že soukromá komunikace hraje u Čechů stále prim,“ doplňuje Jana Matúšová z LAMA mobile.

Průzkum realizovala společnost Ipsos na reprezentativním vzorku české populace. Formou on-line dotazování se průzkumu zúčastnilo 1 000 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…