MSp: Ministři spravedlnosti zemí EU jednali o postizích komunistických zločinů

24.08.2017 18:03

U příležitosti Evropského dne památky obětí totalitních režimů se ve středu 23. srpna v estonském Tallinnu uskutečnila konference ministrů spravedlnosti zemí Evropské unie.

MSp: Ministři spravedlnosti zemí EU jednali o postizích komunistických zločinů
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Cílem jednání bylo nalézt a vytvořit v mezinárodním prostředí takové podmínky, které by účinněji postihovaly zločiny komunismu ve střední a východní Evropě. Českou republiku zastupoval náměstek ministra spravedlnosti Petr Jäger.

Tato iniciativa navazuje na usnesení Parlamentního shromáždění Rady Evropy a Evropského parlamentu připomínající oběti totalitních režimů v Evropě a vychází ze zjištění, že v dotčených zemích proběhlo vyrovnání se s komunistickou minulostí a potrestání pachatelů komunistických zločinů s různou mírou úspěšnosti.

Účastníci konference proto představili návrh na zřízení mezinárodní Rady pro vyšetřování zločinů komunistických režimů (CICROC), která by na základě mezinárodní spolupráce shromažďovala důkazy a předávala je příslušným orgánům zúčastněných států. „Při vyrovnávání se s totalitní minulostí zvolila Česká republika kombinaci mnoha metod: rehabilitaci a odškodnění politických vězňů, majetkové restituce, veřejné odsouzení komunistického režimu či lustrace. Pokud se však jedná o trestní postih pachatelů závažných zločinů, pro účely trestního řízení jsou zdokumentovány spíše jednotlivé specifické případy,“ uvedl k problematice náměstek Jäger.

Výstupem konference je společné prohlášení, které zdůrazňuje nejen význam otevřených a objektivních informací nezbytných k vyšetření těchto zločinů, ale také jejich nepromlčitelnost a právo obětí na spravedlnost.

V Tallinnu se tato konference konala již podruhé, tentokrát v rámci estonského předsednictví v Radě Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…