Masarykova univerzita: Studenti knihovnictví z MU řídí knihovnu

10.06.2021 17:05

Knihovna Jiřího Mahena otevřela v Brně na Poříčí zrekonstruovanou pobočku. Její provoz zajišťují studenti z Filozofické fakulty MU.

Masarykova univerzita: Studenti knihovnictví z MU řídí knihovnu
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Knihovna Na Křižovatce je experimentálním pracovištěm již od roku 2012, kdy katedra informačních studií a knihovnictví ve spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena přetvořila bývalou běžnou pobočku pro studentské praxe.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

V posledních letech už však prostor knihovny nevyhovoval potřebám provozu ani bezpečnosti. V roce 2017 byl proto projekt na rekonstrukce této pobočky přihlášen do prvního ročníku akce „Dáme na vás“ a následně podpořen dotací z participativního rozpočtu města Brna.

Knihovna je otevřena veřejnosti a v podstatě funguje jako běžná pobočka. Její provoz ale zajišťují vysokoškoláci. „Čtenáři se tu proto mohou setkávat s různými experimenty, testovanými službami a novými technologiemi. Aktuálně například jednáme o umístění zařízení pro virtuální realitu přímo v prostoru knihovny,“ říká Tomáš Marek z katedry informačních studií a knihovnictví, který je za katedru zároveň i garantem pobočky. Mimo otvírací dobu pro veřejnost, která odráží možnosti studentů, bude prostor využíván pro různé kulturní akce, interně pro výuku nebo workshopy.

Praxe v knihovně jsou dobrovolné a jsou nabízeny v rámci praktických předmětů katedry. Křižovatčí parta se tak neustále proměňuje, jedním ze současných knihovníků je student Jan Vokřál. „Tato cvičná knihovna nám určitě pomůže osahat si praxi, živý provoz, komunikaci s lidmi. Zároveň si zde můžeme vyzkoušet různé experimenty nad rámec základních služeb. Například s tříděním knížek, uspořádáním fondu nebo s programováním v rámci otevřeného knihovního systému Koha. Prostě vyzkoušet si věci, které by knihovnictví mohly posunout v budoucnu dál,“ vysvětluje student, který v knihovně pracuje první měsíc.

Experimentální pobočka vznikla podle Marka díky otevřenosti a nadšení vedení Knihovny Jiřího Mahena. Křižovatka pomáhá vychovávat novou generaci informačních profesionálů a knihovníků, kteří se po studiích do různých poboček knihoven vrací a nastupují již jako zkušení profesionálové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…