Masarykova univerzita: Vědecký atašé v USA a zástupci americké armády u nás

09.06.2021 22:33

Zástupci Masarykovy univerzity představili vědeckému atašé v USA Luďku Moravcovi a členům americké armády výzkumné aktivity Masarykovy univerzity v oblasti kyberbezpečnosti. Delegace navštívila vědecké centrum CERIT na Fakultě informatiky, které se zaměřuje zejména na výzkum a vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti a služeb důležitých pro budování odolné digitální společnosti.

Masarykova univerzita: Vědecký atašé v USA a zástupci americké armády u nás
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

„Masarykova univerzita nabízí multidisciplinární přístup k výzkumu, vzdělávání i při spolupráci se státní sférou a průmyslem. Díky tomuto unikátnímu propojení jsme schopni vytvořit komplexní řešení, která jsou využívána na národní i evropské úrovni a v dalších zemích,“ uvedl na začátku setkání prorektor Masarykovy univerzity pro rozvoj, legislativu a informační technologie Radim Polčák.

Ve vědeckém centru CERIT se hosté seznámili s hlavními výzkumnými oblastmi v rámci kyberbezpečnosti, jimž se centrum na špičkové úrovni věnuje. Jedním z takových příkladů je například Centrum excelence pro kyberkriminalitu, kyberbezpečnost a ochranu kritických informačních infrastruktur, například v energetice a zdravotnictví, v němž spolupracují špičkoví odborníci na informační technologie s právníky a experty z dalších oborů.

Odborníci delegaci představili také nový bakalářský profesní studijní program Kyberbezpečnost, pilotně spuštěný v roce 2020. „Pro letošní rok se do programu hlásí více než 300 zájemců, což považujeme za jasný signál zájmu o nové talenty a dobře koresponduje s představou technologického vzdělávání po vzoru americké U.S. Digital Service Academy,“ uvedl garant programu a akademický ředitel CERIT Tomáš Pitner.

Zástupci centra CERIT představili také CyberSecurity Hub, který založily tři vysoké školy – Masarykova univerzita, České vysoké učení technické v Praze a Vysoké učení technické v Brně – a jenž se kromě společných odborných aktivit zaměří i na podporu průmyslu a firem a evropskou certifikaci špičkových technologií v oblasti kyberbezpečnosti. Dalším z témat byly také idea rozvoje prostoru takzvaného Cyber Campusu CZ, jehož cílem je posílení vazeb mezi veřejným a soukromým sektorem, a úzká spolupráce s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…