Masarykova univerzita slavnostně představila Univerzitní víno

03.12.2022 10:20 | Tisková zpráva

Masarykova univerzita zná své Univerzitní víno pro akademický rok 2022/2023. V kategorii bílých vín zvítězilo vinařství Moravíno, titul nejlepšího červeného vína získalo vinařství Štěpán Maňák.

Masarykova univerzita slavnostně představila Univerzitní víno
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Už více než dvě desetiletí se na Masarykově univerzitě volí Univerzitní víno, k jehož cílům patří podpora a osvěta kvalitních moravských vín a moravských vinařství a diskuze a bádání o významném kulturním fenoménu, kterým víno je. Slavnostního vyhlášení Univerzitního vína pro aktuální akademický rok se zúčastnilo v Mendelově refektáři na 150 hostů z řad členů Akademické hodnotitelské komise, Akademického senátu, Vědecké rady MU, vedení Masarykovy univerzity i jednotlivých fakult.

Titulem bílého Univerzitního vína bylo oceněno Chardonnay, výběr z hroznů, ročník 2020 z vinařství Moravíno, nejvyšší ocenění v kategorii červených vín získalo Rulandské modré, výběr z hroznů, ročník 2019 z vinařství Štěpán Maňák. Obě vína se tak stanou ozdobou společenských akcí a akademických slavností pořádaných univerzitou.

Titul červeného Univerzitního vína získalo Rulanské modré z vinařství Štěpán Maňák (na snímku vlevo).

„Po letech, kdy všechny společenské akce výrazně ovlivnila pandemie Covidu, bylo příjemné se vrátit k tradicím, které jsou tak příznačné nejen pro naši univerzitu, ale také pro město a celou jižní Moravu, která je kvalitními víny vyhlášená. Mám radost, že do letošního ročníku vyslali moravští vinaři, další skvělá vína, která důstojně navážou na své předchůdce s tímto prestižním titulem," uvedl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

V rámci 21. ročníku Univerzitního vína bylo anonymně hodnoceno dle stobodového systému O.I.V. celkem 36 vzorků (23 bílých, 13 červených, z toho 2 vína s certifikátem VOC) z tuctu moravských vinařských oblastí, přičemž všechna zúčastněna vinařství a jejich vína jsou držiteli nejprestižnějších ocenění z domácích soutěží, ať už se jedná o Vinaře roku, Vinařství roku, Salon vín ČR, FestWine, WineFest, Wine Prague, Grand Prix, Král vín ČR, TOP 77 nebo další významné soutěže v zahraničí.

Ze závěrečného kola vzešla dvě vítězná vína, která získala titul Univerzitní víno 2022/2023. Dalších 10 vín obdrželo na slavnostním vyhlášení diplom rektora Masarykovy univerzity za vynikající víno. Vyhlášena byla také nejlepší Studentská univerzitní vína, která vybírala hodnotitelská komise složená z 21 členů studentských komor univerzitního a fakultních senátů pod vedením předsedy SKAS MU Daniela Jirků a tajemnice komise Natálie Antalové. Titul Studentského univerzitního vína v kategorii bílých vín získalo Rulandské bílé, pozdní sběr, ročník 2021 a v kategorii červených vín uspěla Frankovka Barrique, pozdní sběr, ročník 2020, obě vína dodala do soutěže společnost Moravíno.

Zleva Slavo Genšiniák, obchodní manažer společnosti Moravíno, rektor Martin Bareš, zástupkyně Studentské komory AS MU Natália Antalová a předseda Studentské komory AS MU Daniel Jirků

„Já jsem velmi rád, že značku Studentského univerzitního vína naše univerzita podporuje a umožnila ji po dlouhé odmlce obnovit. A ještě více mě těší, že se do soutěže přihlásily vinařství z celé Moravy. Studentského víno se naposledy ocenilo v roce 2019, což znamená, že v komisi zasedli po dlouhé nově i takoví, kteří s hodnocením tohoto vína zkušenost ještě neměli. Pod odborným vedením someliérů z Moravské banky vín jsme se naučili, jak dobré víno poznat a co je nutno při jeho hodnocení vnímat. Každý máme jiné chutě, jiná vína nám jinak chutnala, ale i přesto jsme se na dvou nejlepších shodli a těm letos doputuje tato krásná studentská cena,“ řekl předseda Studentské komory Akademického senátu Daniel Jirků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…