Klimastudenti obsadili fakulty, brněnský děkan jim vypnul proud, topení i wifi. K debatám to nepotřebují, vzkázal

14.11.2022 22:13

Vysokoškoláci stávkují za klima, „okupovat“ fakulty hodlají do středy. Zajímavý vzkaz obdržel premiér Petr Fiala (ODS) z Masarykovy univerzity v Brně, kde v minulosti působil jako rektor. Ostře tam proti stávkujícím studentům zakročil děkan Fakulty sociálních studií Stanislav Balík.

Klimastudenti obsadili fakulty, brněnský děkan jim vypnul proud, topení i wifi. K debatám to nepotřebují, vzkázal
Foto: STAN
Popisek: Stanislav Balík, děkan FSS Masarykovy univerzity

Studenti svou několikadenní stávkou chtějí vyjádřit nesouhlas s – podle nich nedostatečným – řešením klimatické krize ze strany vlády. Vysokoškoláci zůstávají na svých fakultách, na nichž bude tři dny probíhat okupační stávka. Akci iniciují studenti z hnutí Univerzity za klima.

Fialovu vládu studenti vyzývají, aby si vytyčil řešení klimatické krize jako svou prioritu k započetí urychleného snižování emisí skleníkových plynů. Ty jsou podle studentů příčinou globálního oteplování, které způsobuje například déletrvající sucho, častější záplavy nebo i rozsáhlé požáry.

Do stávky se zapojily vysoké školy v Praze, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové. Plzni a také v Brně, kde se někteří studenti Masarykovy univerzity, jejímž bývalým rektorem je právě premiér Petr Fiala, objevili se zajímavými transparenty.

První transparent studentů z Fakulty sociálních studií nesl slogan ve slovenštině „Stabilnú klímu, nie fosilný plyn“.

Další studenti z Brna útočili na přímo na Fialu, který se coby šéf předsedající země EU snažil v minulém týdnu na konferenci OSN o klimatu v Egyptě pasovat do role bojovníka s klimatem, ovšem nedostavily se žádné zásadní výsledky. Přislíbil, že Česko začne přispívat milionem dolarů ročně do tzv. Zeleného klimatického fondu, což je o milion víc než za minulé vlády.

Studenti z jeho bývalé univerzity mu nyní vzkazují „Víc zelené, míň Fialové“ a „Pane Fialo, plyn, uhlí, ropa je zlo“.

Vysokoškolákům z Masarykovy univerzity, konkrétně z Fakulty sociálních studií, se rozhodl akci znepříjemnit děkan Stanislav Balík. Stávkujícím studentům uzamknul atrium, během dopoledne však někdo prostor otevřel a studenti se tam přesunuli ze suterénu. „Debatovali jsme v suterénu o tom, jak budeme dále postupovat. Mezitím někdo dveře atria odemknul a sundal i ceduli informující o jeho uzavření. Zřejmě máme větší podporu akademiků a akademiček, než se může zdát,“ sdělil mluvčí hnutí Univerzity za klima a student fakulty Marek Soška. V atriu chtějí nocovat, vyvěsili tam transparenty.

Děkan byl proti přespání studentů a kritizoval nevhodný název stávky. V pondělí vpodvečer oznámil, že nechal v atriu odpojit elektřinu. „Nejde tam elektřina, netopí se tam a nefunguje wifi z mého rozhodnutí. Pokud chtějí vést debaty, k tomu elektřinu ani wifi nepotřebují. Mé stanovisko platí, nesouhlasím s nelegálním užíváním prostor fakulty,“ sdělil Balík.

Balík se studenty v minulých dnech vyjednával, chtěl jim umožnit program v atriu, ovšem pouze přes den, nikoli v noci. Studenti ale pokládali přespávání za podstatnou část svého protestu.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na dotaz novinářů ke stávce uvedl, že je dobře, že studenti pociťují zodpovědnost za svoji budoucnost.

Studenti zdůrazňují, že stávka nesměřuje proti vedení či zaměstnancům fakult. Akce podle nich není primárně snahou o narušení běžného chodu škol. Po univerzitách jejich studenti požadují, aby mimo jiné přistoupily k zateplení budov, aby začaly snižovat spotřebu energií a aby začaly budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Stávkující vysokoškoláci také volají po důstojném a adekvátním finančním ohodnocení doktorandů a dalších zaměstnanců na univerzitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Důkaz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 14.11.2022 23:02:58
Důkaz, že dnes může být vysokoškolákem i naprostý ...(edit.)...! A ten se posléze může stát i předsedou vlády!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…