Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské dotace, nový stavební zákon a digitalizace. Jak to spolu souvisí?

04.07.2021 22:45

Evropské programy pro období 2021-2027 představila na konferenci, kde se setkali odborníci z oblasti stavebnictví se zástupci vlády a Ministerstva pro místní rozvoj, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniela Grabmüllerová.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropské dotace, nový stavební zákon a digitalizace. Jak to spolu souvisí?
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

Pro Česko se podařilo vyjednat rekordní sumu 1 bilion korun, část těchto prostředků bude využita právě na stavební projekty.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Jen v rámci operačního programu Doprava poskytne Evropská unie České republice 125 mld. Kč na dálnice, silnice, železniční, tramvajové trasy, ale i na pražské metro. Na stavební investice půjdou peníze i z IROPU, například na silnice II. třídy, mosty, obchvaty či přestupní terminály.

Řada velkých projektů však nemůže začít bez povolení stavebního úřadu, přičemž získání takového povolení trvá u strategických staveb dlouhé roky. Hrozí tak, že nám EU dotaci neproplatí právě kvůli zdlouhavému povolovacímu řízení. S novým stavebním zákonem, který Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo, přijde dodržování lhůt a zjednodušení celého byrokratického procesu, což nám v konečném důsledku ulehčí i čerpání z evropských fondů.
Komponenty Národního plánu obnovy, které spravuje MMR,  představila ředitelka odboru regionální politiky Marie Zezůlková. Jedná se o rozvoj aplikací pro města a průmyslové oblasti, systémovou podporu veřejných investic či regeneraci brownfieldů, na které půjde 3,3 mld. Kč.„Národní plán obnovy vnímáme jako jeden z klíčových zdrojů. Jednou z komponent je také zrychlení a digitalizace stavebního řízení, která souvisí s celkovou digitalizací stavební správy. Důležitým milníkem pro realizaci komponenty je však schválení nového stavebního zákona,“ uvedla Zezůlková.

Digitalizace stavebního řízení, která je klíčovou pro zrychlení a modernizaci povolování staveb, proto nemohla na konferenci chybět . I na tu nový stavební zákon pamatuje a řadí ji mezi jednu z priorit.„Digitalizace stavebního řízení musí v prví řadě všem ulehčit práci. Je to nástroj, který by měl všechno zjednodušovat. Samozřejmě samotná digitalizace nestačí. Je potřeba, abychom upřesnili a opravili i legislativu, protože digitalizace jako taková by pouze přenesla byrokratický proces do digitálního světa a snížila tak její přínos,“ uvedl náměstek pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jan Koudelka.

Pusťte si záznam ze Setkání lídrů českého stavebnictví, kde o tom hovořili kolegové z MMR ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…