Ministerstvo zahraničí: Rumunsko je nově oranžové, do Bulharska pouze s očkováním i testem

10.01.2022 7:33 | Tisková zpráva

Přinášíme pravidelný souhrn změn, týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC.

Ministerstvo zahraničí: Rumunsko je nově oranžové, do Bulharska pouze s očkováním i testem
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Od pondělí 10. ledna 2022 bude nově Rumunsko zařazeno mezi země se středním rizikem nákazy, doposud bylo v zelené kategorii. V reakci na zhoršující se epidemiologickou situaci zpřísňuje řada evropských zemí svá opatření. Jde zejména o nutnost disponovat certifikátem o dokončeném očkování, ale také negativním testem. Nadále také platí varování MZV pro cesty do Kazachstánu.

Změny v cestovatelském semaforu

Nový seznam zemí podle míry rizika nákazy aktualizovaný Ministerstvem zdravotnictví bude účinný od pondělí 10. ledna 2022. Ke zpřísnění podmínek dojde v případě Rumunska, které se zařadí do oranžové kategorie, tedy státy se středním rizikem nákazy. Finsko, Lotyšsko a Azorské ostrovy budou v tmavě červené kategorii, v červené skupině států bude nově Polsko a Německo. V těchto případech nicméně jinou kategorizací nedochází ke změně pravidel. Kompletní informace k podmínkám návratu do ČR pravidelně aktualizujeme na webu MZV ZDE. Zároveň připomínáme, že z důvodu šíření varianty omikron jsou stanovena přísnější pravidla pro vstup cizinců na území ČR (více ZDE).

Zpřísňují se epidemiologická opatření v řadě zemí

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Bulharsko: Od pátku 7. ledna 2022 musí všichni, kdo přijíždějí do Bulharska z České republiky a dalších zemí v „červené zóně“ před vstupem do země (i před vstupem do letadla) předložit platný certifikát očkování či uzdravení z nemoci covid-19. Současně bude nově nutné zároveň disponovat i negativním výsledkem PCR testu ne staršího než 72 hodin. Neočkovaní nebudou do země vpuštěni. Výjimka se vztahuje pouze na rezidenty a děti do 12 let. Opatření sleduje na svých stránkách velvyslanectví v Sofii ZDE.

Rakousko: V rámci nových opatření dojde k posílení kontrol potvrzení o naočkování či prodělání nemoci covid-19. Od 11. ledna 2022 musí bezinfekčnost u svých zákazníků ověřovat i obchody (s výjimkou obchodů se základními potřebami). V tento den začíná platit povinnost nosit respirátor třídy FFP2 i ve venkovních prostorách za předpokladu, že nelze dodržet odstup od dalších osob větší než 2 metry. Pro naočkované dvěma dávkami se platnost vakcinačního certifikátu od 1. února zkracuje na 6 měsíců od naočkování. Veškeré informace jsou dostupné na webu naší ambasády ve Vídni ZDE.

Itálie: Od pondělí 10. ledna 2022 bude evropský certifikát o očkování či uzdravení z nemoci covid-19 vyžadován i pro ubytování v hotelech, cestování veřejnou dopravou, vstupy do lyžařských areálů a mnohé další aktivity. Znamená to, že již nebude pro prokázání bezinfekčnosti stačit negativní výsledek testu. Výjimkou jsou děti do dvanácti let, které certifikát předkládat nemusí. Podrobná pravidla k cestování do Itálie jsou k dispozici na webu ambasády v Římě ZDE.

Varování MZV v souvislosti s cestami do Kazachstánu

V souvislosti se situací v Kazachstánu platí ve městech Almaty, Nur-Sultan a oblastech Mangistauské a Almatinské výjimečný stav. Českým občanům proto doporučujeme zvýšenou obezřetnost. Doporučujeme vyhýbat se místům, kde mohou probíhat demonstrace, především před vládními a veřejnými budovami. Doporučujeme také českým občanům, kteří se v Kazachstánu nacházejí, aby se zaregistrovali v aplikaci DROZD (ZDE). Doporučení MZV včetně kontaktu na příslušný zastupitelský úřad pro cesty do Kazachstánu k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…