Ministerstvo životního prostředí zpřísní opatření k dovozu nosorožčích rohů

22.09.2019 8:45

MŽP reaguje na pokračující pytláctví nosorožců a šířící se nelegální obchod s nosorožčími rohy dovážených z třetích zemí jako lovecké trofeje, který významně zasáhl i Českou republiku. Nová přísnější pravidla spouštíme 22. září v souvislosti s připomínkou Světového dne nosorožců.

Ministerstvo životního prostředí zpřísní opatření k dovozu nosorožčích rohů
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Lovecké trofeje z nosorožčích rohů se často stávají předmětem nelegálního obchodu s rohovinou, například na výrobu medikamentů. Ministerstvo životního prostředí proto začne přísněji posuzovat jednotlivé žádosti o povolení k dovozu nosorožčích rohů jako loveckých trofejí podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES).

V případech, kdy bude v nových správních řízeních povolení k dovozu jako součásti lovecké trofeje vydáno, bude tento dovezený roh muset být nezaměnitelně označen mikročipem v zemi, ze které se bude vyvážet. To je novou podmínkou ČR pro dovoz nosorožčích rohů. Navíc se očipovaný roh stane předmětem následných kontrol (cca do 3–6 měsíců) ze strany příslušných orgánů CITES.

Nosorožčí „lék“ na rakovinu

MŽP zaznamenalo od roku 2011 celou řada případů nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, které obvykle souvisely s aktivitami vietnamské komunity. Většina z těchto rohů pocházela z loveckých trofejí nosorožců dovezených z Jihoafrické republiky (JAR). Proto byl v roce 2014 dovoz nosorožčí rohoviny až do odvolání pozastaven. V posledních měsících ale začal růst zájem o dovoz loveckých trofejí z nosorožců, a to i z jiných afrických zemí, například Namibie.

Kritická situace kvůli pytláctví bohužel přetrvává i přes celou řadu opatření zavedených ve státech zasažených nelegálním obchodem s nosorožčími rohy. Nelegální lov nosorožců eskaluje až v posledním desetiletí, ještě v roce 2006 bylo v JAR evidováno jen 60 upytlačených nosorožců, oproti 1349 kusů v roce 2015, v roce 2017 to bylo 1124 kusů.

Nosorožčí rohovina se využívá v tradiční asijské medicíně. Spolu s větší poptávkou roste dramaticky i cena na černém trhu, která se v současné době pohybuje v rozmezí 20 000 - 30 000 USD/kg. Za rostoucí zájem zákazníků z asijských zemí může především rozšířená, ale vědecky nepodložená informace, že roh nosorožce může vyléčit rakovinu.

Zveme Pražany na film Poslední svého druhu

Světový den nosorožců si Ministerstvo životního prostředí připomene v Kině Pilotů ve čtvrtek 26. září od 17:30 veřejným promítáním filmu Poslední svého druhu (The Last Animals). Snímek natočila bývalá americká válečná reportérka Kate Brooks, díky její práci můžete nahlédnout pod roušku mnohdy nelítostného boje s pytláky slonů a nosorožců a s tím spojeného mezinárodního nelegálního obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy.

A na druhou stranu se ve filmu seznámíte i s ochranářskými aktivitami k záchraně severních bílých nosorožců, nejohroženějších savců současnosti. Film byl částečně natáčen v České republice za podpory kontrolních orgánů CITES (ČIŽP, Celní správa ČR) a ZOO Dvůr Králové. Vstup je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…