Ministryně Marksová jednala v Lucemburku o vysílání pracovníků v silniční dopravě

29.10.2017 9:49

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová jednala v rámci zasedání Rady EU pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (Rada EPSCO) v Lucemburku.

Ministryně Marksová jednala v Lucemburku o vysílání pracovníků v silniční dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Po dvanáctihodinovém jednání se členské země shodly na kompromisní podobě revize směrnice o vysílání pracovníků. ČR se podařilo prosadit, že nová pravidla se nebudou okamžitě vztahovat na vysílání v oblasti silniční dopravy.

Projednávání revize směrnice o vysílání pracovníků je dlouhodobě obtížné. Česko prosazovalo maximální transparentnost národních právních úprav, aby byly vysílající podniky i jejich zaměstnanci před vysláním informováni o platných předpisech a kolektivních dohodách upravujících pracovní a mzdové podmínky v hostitelské zemi. „Vysílající podniky nemohou být hnány k zodpovědnosti za porušení pravidel, o kterých neměly úplné informace,“ uvedla na jednání ministryně Marksová.

Nová pravidla se nebudou vztahovat na silniční dopravu až do doby schválení specifické úpravy vysílání řidičů v rámci silničního balíčku. ČR dále úspěšně vyjednala odložení platnosti směrnice o čtyři roky. Pokud jde o dlouhodobá vyslání, výsledným kompromisem je možnost vyslání až na dobu 18 měsíců. Evropská komise při vyjednávání potvrdila, že směrnice pro vysílání pracovníků se nevztahuje na tranzit přes území členských států EU. Komise se rovněž zavázala přistoupit k dalším krokům vůči členským státům EU v případě nepřiměřeného uplatňování současných pravidel vysílání na mezinárodní dopravu a kabotáž.

Problematiky vysílání pracovníků a opatření k zamezení obcházení pravidel vysílání se dotkla i revize nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. V rámci této revize byla upravena také otázka rovnosti nakládání s vysílanými občany z hlediska jejich přístupu k sociálním dávkám. I tady se podařilo nalézt shodu.

Rada dále schválila text Meziinstitucionální proklamace k Evropskému pilíři sociálních práv. Ten je souborem dvaceti sociálních principů a práv, o jejichž naplnění by členské státy měly usilovat při tvorbě a provádění svých sociálních politik v příští dekádě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…