Moravskoslezský kraj: Další lidé s handicapem se přestěhovali do komfortního bydlení

25.05.2016 18:55

Projekt transformace zámku Jindřichov ve Slezsku je u konce. Lidé s hendikepem se přestěhovali do nového bydlení v Rýmařově, ve Vrbně pod Pradědem a v Osoblaze. Projekt za zhruba 58 milionů byl financován z evropských peněz, kraj se podílel zhruba 5 miliony korun.

Moravskoslezský kraj: Další lidé s handicapem se přestěhovali do komfortního bydlení
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Další lidé s handicapem se přestěhovali do komfortního bydlení

Díky realizaci projektu se 15 klientů nastěhovalo do rekonstruovaného domku v Rýmařově, 18 do novostavby ve Vrbně pod Pradědem a 12 do nového domku v Osoblaze. V domácnostech mají k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, kuchyně s obývacím pokojem, relaxační místnosti, prostory pro rehabilitaci a sociální zázemí. Bydlení jim poskytuje soukromí i potřebnou podpůrnou péči personálu. Realizace dvou staveb a rekonstrukce budovy bývalé mateřské školy odstartovala zhruba před dvěma lety.

„Po opuštění nevhodných objektů v Hošťálkovech, Opavě a Nové Horce se nám podařilo ukončit další projekt transformace pobytových služeb. Všichni klienti, kteří původně bydleli v zámku v Jindřichově ve Slezsku, se po dobu realizace projektu přestěhovalo do náhradního bydlení. Teď už bydlí v nových službách, získali více soukromí a důstojnější podmínky pro život srovnatelný s životním stylem svých vrstevníků bez hendikepu,“ sdělil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Moravskoslezský kraj od zahájení transformace pobytových sociálních služeb v roce 2004 za finanční podpory Evropské unie postavil sedm domů, zrekonstruoval dvaadvacet objektů a koupil devět domů a čtrnáct bytů za více než 700 milionů korun. Loni otevřel například domov pro osoby se zdravotním postižením v Opavě na Denisově náměstí nebo zakoupil byty pro fungování sociální služby chráněného bydlení ve Vítkově a v Budišově nad Budišovkou.

„Dalším projektem podpořeným z Integrovaného operačního programu přispívá Moravskoslezský kraj k procesu transformace pobytových sociálních služeb v organizacích kraje. Finalizuje se další projekt s využitím finančních zdrojů z Evropské unie z období let 2007 – 2013 do sociální oblasti. Transformace umožňuje lidem s mentálním a kombinovaným postižením poskytovat kvalitnější péči dle jejich individuálních potřeb. Přirozenější, téměř domácí prostředí a vyšší míra soukromí umožňuje individuální práci s uživateli při zachování jejich důstojnosti. Výrazně se zlepší i pracovní podmínky zaměstnanců,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální záležitosti Svatomír Recman.

Poskytovatelem sociálních služeb domov pro osoby se zdravotním postižením ve Vrbně pod Pradědem a chráněného bydlení v Rýmařově je příspěvková organizace kraje Sagapo, se sídlem v Bruntále. V Osoblaze poskytuje pobytovou sociální službu chráněné bydlení organizace Harmonie, se sídlem v Krnově.

„Transformace přináší pozitivní změny do života klientů pobytových sociálních služeb. Změnou se nerozumí jen nové bydlení, ale především způsob života. Ze zcela závislého člověka se stává člověk uvědomující si sebe sama, svá práva, povinnosti, tito lidé nabývají sebevědomí a víru ve své schopnosti. Stávají se součástí komunity. A právě jejich přijetí je jedna z nejdůležitějších etap procesu transformace,“ říká Miroslava Fofová, ředitelka organizace Harmonie.

„I když je míra závislosti většiny uživatelů v těchto nových pobytových službách velmi vysoká, všichni velmi pozitivně vnímají nové možnosti svého každodenního života. Nové domovy jim poskytují pocit bezpečí a jistoty, tolik potřebné soukromí a prostor pro seberealizaci,“ doplnil Petr Konečný, ředitel organizace Sagapo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…