Moravskoslezský kraj: Vratimovské kaly se začnou likvidovat

31.07.2018 22:15

Skládku s téměř sedmi tisíci tunami kalů, které několik let znečišťují životní prostředí a obtěžují obyvatele Vratimova, dnes předali zástupci Moravskoslezského kraje sdružení firem SUEZ Využití zdrojů a.s. a AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., aby ji zlikvidovaly. Do konce roku se tak město Vratimov zbaví velké ekologické zátěže.

Moravskoslezský kraj: Vratimovské kaly se začnou likvidovat
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Nejpozději do konce října letošního roku by si mohli vratimovští občané oddechnout. Odtěžena a následně zlikvidována bude nejen samotná deponie materiálu, ale i přilehlý násep u železniční vlečky,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Veřejnou zakázku na odstranění materiálu z lagun Ostramo, který je dlouhodobě uskladněn na území města Vratimova, vyhlásil Moravskoslezský kraj loni v říjnu poté, co selhaly veškeré snahy o dohodu s Vratimovem o jeho likvidaci. Kraj se proto rozhodl odstranit tuto ekologickou zátěž na vlastní náklady. Odtěžení, odvezení a odstranění materiálu si vyžádá téměř 40 milionů korun, z nichž větší část pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí České republiky, kterou se kraji podařilo získat. Přes 8 milionů korun půjde z krajského rozpočtu. Skládku bude sanovat vítěz výběrového řízení - sdružení společností SUEZ Využití zdrojů a.s. a AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o.

„Pro nás je dnešek velmi významným dnem. Po letech, kdy se o problému pouze diskutovalo, ale pro nápravu věci fakticky nic neudělalo, nastává okamžik, kdy dojde k odtěžení, odvezení a hlavně k ekologickému odstranění materiálu v zařízeních, splňujících nejpřísnější environmetální hlediska. Co je pro nás velmi podstatné, v průběhu celé akce nesmí být vytvořena žádná účelová mezideponie. Naložený materiál tak bude odvážen rovnou do zařízení, kde dojde k jejich energetickému využití,“ řekla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Dodala, že od předání lokality má zhotovitel maximálně 3 měsíce na odtěžení a odvezení materiálu a 10 měsíců na jeho likvidaci termickou cestou. „Odtěžený materiál, který se bude termicky zpracovávat v tlakové plynárně ve Vřesové, se bude přepravovat po železnici. Materiál směřující do spalovny v Ostravě, se na místo likvidace bude vozit nákladními automobily,“ upřesnila náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová s tím, že po celou dobu bude na realizaci zakázky dohlížet supervize zadavatele, tedy Moravskoslezského kraje.

„Vítáme, že se k odstranění této ekologické zátěže přistoupilo a že se našlo vhodné řešení. Odstranění vratimovské a dalších ekologických zátěží vnímáme jako důležitý krok ke zkvalitnění života v regionu, kde také žije a pracuje více než 350 našich zaměstnanců,“ uvedla Kateřina Kodadová, oddělení komunikace SUEZ Využití zdrojů a.s.

Deponie ve Vratimově vznikla v roce 2010, kdy se do areálu bývalých Vratimovských papíren naváželo palivo z lagun Ostramo, upravovalo se tu a odváželo ke koncovému využití. Úpadkem jedné ze společností, které se na této aktivitě podílely, dospěla situace do stavu, kdy se k deponii několik let nikdo nehlásil. Ztroskotaly také veškeré snahy o stanovení zodpovědnosti za vzniklou situaci. Kraj podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však věc odložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …