NKÚ: MŠMT dalo na popularizaci vědy víc peněz než na její uplatnění v praxi

13.02.2015 7:30

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v letech 2011 až 2014 rozdělovalo evropské dotace a prostředky státního rozpočtu na komercializaci a popularizaci vědy z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Kontroloři prověřili i šest projektů výstavby nadregionálních a regionálních center popularizace vědy a vývoje a dohromady zkontrolovali více než 1,1 miliardy korun.

NKÚ: MŠMT dalo na popularizaci vědy víc peněz než na její uplatnění v praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Z prioritní osy 3 se podporují například komerční uplatnění výsledků vývoje, zakládání center pro transfer technologií nebo propagace a popularizace vědy. Právě na propagaci a popularizaci ministerstvo mezi lety 2009 až 2014 rozdělilo 3,7 miliardy korun, zatímco na podporu využití výsledků výzkumu a vývoje v komerční sféře připadlo jen 1,4 miliardy. Podpora propagace na úkor uplatnění vědeckých výsledků v praxi může vést k tomu, že nevzniknou nová kvalifikovaná pracovní místa a neposílí se výzkumný, vývojový a inovační potenciál České republiky, a tedy ani její konkurenceschopnost.

Ministerstvo odkládalo vyhlášení výzev na předložení projektových žádostí, což v kombinaci s jejich dlouhým posuzováním vedlo ke zpomalování projektů. Doba od termínu, do kterého měli zájemci o dotace předložit své projekty, do rozhodnutí o tom, jestli peníze získají, trvala v průměru 14 měsíců. Pomalu ministerstvo postupovalo i v případech, kdy zjistilo, že příjemci využili prostředky v rozporu s tím, na co dotace získali. Například řešení jedné z nesrovnalostí trvalo – od prvotního podezření do oznámení finančnímu úřadu – téměř dva roky.

Ministerstvo nastavilo dobu udržitelnosti projektů na pět let. Příjemci podpory ale už při předkládání projektových žádostí uvedli, že příjmy ze vstupného, prodeje propagačních předmětů a dalších zdrojů už během těchto pěti let nepokryjí jejich náklady na provoz. Pokrytí ztráty po dobu udržitelnosti si příjemci sice v době rozhodování o dotaci smluvně zajistili příslibem finančních darů či různých typů příspěvků, přesto z dlouhodobého hlediska hrozí, že provoz center bude v dalších letech kvůli nezajištěnému financování ohrožen.

Kontrolou zjištěné nedostatky neohrožují čerpání evropských dotací z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …