NKÚ: MŠMT dalo na popularizaci vědy víc peněz než na její uplatnění v praxi

13.02.2015 7:30

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na to, jak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v letech 2011 až 2014 rozdělovalo evropské dotace a prostředky státního rozpočtu na komercializaci a popularizaci vědy z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Kontroloři prověřili i šest projektů výstavby nadregionálních a regionálních center popularizace vědy a vývoje a dohromady zkontrolovali více než 1,1 miliardy korun.

NKÚ: MŠMT dalo na popularizaci vědy víc peněz než na její uplatnění v praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Z prioritní osy 3 se podporují například komerční uplatnění výsledků vývoje, zakládání center pro transfer technologií nebo propagace a popularizace vědy. Právě na propagaci a popularizaci ministerstvo mezi lety 2009 až 2014 rozdělilo 3,7 miliardy korun, zatímco na podporu využití výsledků výzkumu a vývoje v komerční sféře připadlo jen 1,4 miliardy. Podpora propagace na úkor uplatnění vědeckých výsledků v praxi může vést k tomu, že nevzniknou nová kvalifikovaná pracovní místa a neposílí se výzkumný, vývojový a inovační potenciál České republiky, a tedy ani její konkurenceschopnost.

Ministerstvo odkládalo vyhlášení výzev na předložení projektových žádostí, což v kombinaci s jejich dlouhým posuzováním vedlo ke zpomalování projektů. Doba od termínu, do kterého měli zájemci o dotace předložit své projekty, do rozhodnutí o tom, jestli peníze získají, trvala v průměru 14 měsíců. Pomalu ministerstvo postupovalo i v případech, kdy zjistilo, že příjemci využili prostředky v rozporu s tím, na co dotace získali. Například řešení jedné z nesrovnalostí trvalo – od prvotního podezření do oznámení finančnímu úřadu – téměř dva roky.

Ministerstvo nastavilo dobu udržitelnosti projektů na pět let. Příjemci podpory ale už při předkládání projektových žádostí uvedli, že příjmy ze vstupného, prodeje propagačních předmětů a dalších zdrojů už během těchto pěti let nepokryjí jejich náklady na provoz. Pokrytí ztráty po dobu udržitelnosti si příjemci sice v době rozhodování o dotaci smluvně zajistili příslibem finančních darů či různých typů příspěvků, přesto z dlouhodobého hlediska hrozí, že provoz center bude v dalších letech kvůli nezajištěnému financování ohrožen.

Kontrolou zjištěné nedostatky neohrožují čerpání evropských dotací z prioritní osy 3 operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…