NPÚ: Historické město roku 2018 – do celostátního kola postupuje Lomnice nad Popelkou

22.01.2019 7:33

Již od roku 1994 vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci se Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska soutěž o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Vítěz celostátního kola soutěže se stává držitelem titulu Historické město roku. Do krajského kola soutěže se v letošním roce přihlásila tři města. Vítězem se stala Lomnice nad Popelkou. Držitelem pomyslné stříbrné medaile se stal Nový Bor.

NPÚ: Historické město roku 2018 – do celostátního kola postupuje Lomnice nad Popelkou
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Hodnotící odborná komise složená ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska zasedala 17. ledna 2019. Vyhodnotila přihlášky a návštěvy měst Lomnice nad Popelkou, Jilemnice a Nového Boru.

"Je potěšitelné, že města v Libereckém kraji přistupují svědomitě k péči o kulturní dědictví. Každoročně Národní památkový ústav společně s dalšími partnery musí konstatovat, že péče o městské památkové zóny je na vysoké úrovni a dále se rozvíjí, a to nejen v samotné obnově historických objektů, ale i v jejich prezentaci. “ konstatoval Miloš Krčmář, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

Jako krajský vítěz bylo komisí jednomyslně vyhodnoceno město Lomnice nad Popelkou, které získalo vavřínový věnec již v roce 2015. Na 2. příčce se umístil Nový Bor, vítěz loňského roku. Na 3. místě se s rozdílem jednoho bodu umístila Jilemnice.

Lomnice nad Popelkou patří mezi města, která se dlouhodobě aktivně zapojují do Programu regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ). Navzdory tomu, že Lomnice patří mezi menší města s omezenými rozpočtovými možnostmi, podařilo se zde v uplynulých letech dlouhodobou a koncepční prací výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny. Zmínit zaslouží mimo jiné rozsáhlá oprava muzea, hlavního městského hřbitova a navrácení dvou nových zvonů do dřevěné zvonice a oprava stávajícího třetího zvonu. Nutno zdůraznit neustálou pokračující snahu o zlepšování péče o MPZ a navazujících veřejných prostor, kdy došlo kupříkladu k rozsáhlé obnově Karlovského náměstí. V neposlední řadě je třeba ocenit intenzivní a kvalitní publikační činnost městské samosprávy a značný podíl finančních prostředků z rozpočtu města, který je věnován systematické obnově a vylepšování prostředí MPZ.

Přehled umístění měst v hodnocení na krajské úrovni:

  1. Lomnice nad Popelkou 253 bodů
  2. Nový Bor 241 bodů
  3. Jilemnice 240 bodů

Vítězové krajských kol obdrží z programu regenerace 100 000,- Kč a pamětní list. Vítěz celostátního kola soutěže získá, kromě práva užívat příslušný rok titul „Historické město roku“, hlavní cenu 1 000 000 korun, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list od předních českých umělců.

Slavnostní vyhlášení cen proběhne v dubnu 2019 u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón byl ustaven vládním usnesením z března 1992 jako nástroj záchrany a rozvoje historických jader měst a obcí. Vyhlašovateli soutěže jsou Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Svaz historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHSČMS). Více informací o programu regenerace naleznete rovněž na webových stránkách Ministerstva kultury (ZDE).

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je v Libereckém kraji naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Liberci zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a podílí se na vydávání časopisu Fontes Nissae, organizuje cyklus přednášek Památky kolem nás v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…