Národní knihovna: Unikátní Lipnická bible také v Praze

09.08.2021 12:09

Vzácná Lipnická bible, zapůjčená z Muzea Bible v americkém Washingtonu, bude k vidění v Zrcadlové kapli Klementina. Výstava „Lipnická bible 1421–2021: Štít víry do neklidné doby“ představí i další středověké kodexy z fondů Národní knihovny.

Národní knihovna: Unikátní Lipnická bible také v Praze
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Letos uplynulo přesně 600 let od vzniku takzvané Lipnické bible. U příležitosti kulatého výročí bude tento pozoruhodný středověký rukopis výjimečně vystaven také v Národní knihovně ČR. Latinsky psaná Lipnická bible patří mezi nákladnější pozdně středověké kodexy a je tichým svědkem neklidných časů husitských válek. S největší pravděpodobností alespoň zčásti vznikala na hradě Lipnici nad Sázavou, který byl tehdy v držení jednoho z nejmocnějších mužů Českého království, Čeňka z Vartemberka.

Další osudy rukopisu, které ho zavedly za hranice českých zemí, jsou obestřeny tajemstvím. Lipnická bible se opět objevuje až ve 20. století, kdy se ocitla v majetku různých západoevropských sběratelů. Nakonec se na počátku 21. století dostala do sbírek Muzea Bible (Museum of the Bible) v americkém Washingtonu, D. C. Nyní se díky výročí jejího vzniku naskytla unikátní příležitost si tuto středověkou památku prohlédnout na českém území.

Během letních měsíců je Lipnická bible k vidění v samotném místě vzniku, na hradě v Lipnici nad Sázavou, a od 1. do 15. září bude vystavena v Zrcadlové kapli pražského Klementina. A nebude zde prezentována sama! Národní knihovna ČR má ve svých rozsáhlých historických fondech i Sbírku středověkých rukopisů z doby české reformace, zapsanou do světového registru Paměť světa UNESCO, a další dobové biblické a teologické rukopisy.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Lipnická bible, která svému majiteli zjevně sloužila jako opora v tehdejší náboženské polemice, tak bude v pražském Klementinu představena spolu s dalšími čtyřmi biblickými kodexy z husitského období. Výstava návštěvníkům přiblíží nejen to, jak vznikaly středověké knihy od samotného napsání, přes vytváření výzdoby až po jejich vazbu, ale také jak byly tehdejší biblické a teologické rukopisy v pozdně středověkých Čechách užívány.

Výstavu „Lipnická bible 1421–2021: Štít víry do neklidné doby“ připravil mnohočlenný badatelský tým pod vedením Lucie Doležalové a Karla Pacovského z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Jako výsledek nejnovějšího výzkumu byla vydána i kolektivní monografie věnovaná Lipnické bibli a kontextu jejího vzniku (Lipnická bible. Štít víry v neklidných časech pozdního středověku, edd. Lucie Doležalová – Karel Pacovský, Okrouhlice 2021).

Lipnická bible 1421–2021: Štít víry do neklidné doby
Datum konání výstavy: 1. 9. - 15. 9. 2021
Čas: 10 - 18 hodin
Místo: Zrcadlová kaple, Národní knihovna ČR, Klementinum 190, Praha 1

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…