Národní knihovna bude mít nového ředitele, informoval ministr Zaorálek

03.02.2021 18:28

Národní knihovna bude mít od května nového generálního ředitele. Tím se stane Tomáš Foltýn, který v ní dosud zastával funkci ředitele odboru správy fondů, informoval o tom na svém facebooku ministr kultury Lubomír Zaorálek. V čele vystřídá Martina Kocandu, který byl odvolán v červenci minulého roku kvůli netransparentním IT zakázkám.

Národní knihovna bude mít nového ředitele, informoval ministr Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek již dříve v Interview ČT24 prohlásil, že když přišel na Ministerstvo kultury, byla tam řada lidí, které kultura nezajímala, zajímaly je zakázky v oboru stavebních investic a v oblasti IT. Proto je rád, že se vedení Národní knihovny ujímá člověk oboru znalý. 
 
 
„Jsem rád, že Národní knihovnu po letech povede knihovník-odborník, který ji zná jako málokdo, a má tak jasnou představu, kam a jak tuto důležitou státní instituci posunout a zmodernizovat. Nechybějí mu ani manažerské zkušenosti, protože zde řídil velký a důležitý odbor a zároveň se podílel a vedl za Národní knihovnu řadu mezinárodních výzkumných projektů. Přeji mu v nové roli mnoho úspěchů!“ popřál novému řediteli Foltýnovi ministr na Facebooku. 
 
Do konce dubna povede knihovnu současný generální ředitel Vít Richter. Ten ji řídí od července 2020, kdy ho dočasným generálním ředitelem jmenoval Lubomír Zaorálek po odvolání Martina Kocandy z této funkce v souvislosti s netransparentními veřejnými zakázkami na IT projekty. To následovalo po sérii článků ParlamentníchListů.cz.
 
 
Do otevřeného výběrového řízení se přihlásilo celkem pět kandidátů, kteří splnili všechny formální požadavky, a zúčastnili se tak v prosinci minulého roku ústního pohovoru před výběrovou komisí. Ta nakonec doporučila ministru kultury na pozici generálního ředitele Národní knihovny dva kandidáty v pořadí: Tomáš Foltýn a Klára Rösslerová. 
 
Oba doporučení prošli v průběhu ledna 2021 ještě manažersko-psychologickým testem, který byl vedený externí společností DMC management consulting, která minulý rok pro Ministerstvo kultury zajistila podobné testy pro kandidáty na post generálního ředitele Národní galerie v Praze. A na základě všech podkladů rozhodl ministr kultury o vítězi.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…