Národní muzeum: Přijďte do Národopisného muzea na Chleba s máslem

28.02.2022 12:47 | Tisková zpráva

V Národopisném muzeu Národního muzea můžete nově od 25. února navštívit výstavu s názvem Chleba s máslem. Téma, které by se na první pohled mohlo zdát obyčejné, v sobě obsahuje nemalé množství zajímavých informací a překvapivých souvislostí. Výstava vás zavede do historie těchto základních pokrmů. Prohlédnete si nástroje, které se k výrobě chleba a másla používaly, dočtete se o prapůvodu těchto potravin, o technologii jejich výroby i rozličných kulturních praktikách, které je obklopovaly. Navštívit ji můžete až do 28. srpna letošního roku.

Národní muzeum: Přijďte do Národopisného muzea na Chleba s máslem
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Ve výstavě se můžete těšit například na cechovní keramiku ze 17. století, máselnici na kolébadlech z přelomu 19. a 20. století či na zcela unikátní růženec z chleba, který vyrobila Božena Dvorská v pankrácké věznici. Navíc si i sami vyzkoušíte třeba mletí obilí na kamenném mlýnku. Nudit se rozhodně nebudou ani děti, protože malé návštěvníky provede výstavou postava telátka, která je hravou formou s tímto tématem seznámí.

Chléb ve svých nejrůznějších podobách doprovází člověka od dob, kdy se z lovce a sběrače stal zemědělcem. Ne každý si uvědomuje, že hrál velmi významnou roli nejen ve výživě obyvatel, ale i v historii, hospodářství a v kultuře. Význam chleba dokládají staré zvyky, které se pojí s jeho přípravou, uchováváním a konzumací. Velké úctě se chléb těšil ve všech vrstvách obyvatelstva.

Na výrobu másla přišli lidé současně s domestikací prvních hospodářských zvířat. Nejstarší vyobrazení postupu výroby jsou stará asi 4500 let. Přímé doklady jeho přípravy jsou o něco mladší. Než začali lidé máslo konzumovat, využívali ho jako kosmetický léčebný přípravek, teprve potom přišla na řadu kuchyně. Výroba másla byla pomalá a fyzicky náročná, i zde tak nalezneme řadu praktik a pověr, které se s jeho výrobou pojí.

Výstava je k vidění v Národopisném muzeu Národního muzea od 25. 2. do 28. 8. 2022. Veškeré informace o otevírací době a vstupném naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…