Národní památkový ústav: Hotely jako výkladní skříň architektury 20. století

21.01.2022 14:21 | Tisková zpráva

Těsně před koncem roku spatřila světlo světa první publikace, startující novou řadu knih, zaměřených na architekturu 20. století.

Národní památkový ústav: Hotely jako výkladní skříň architektury 20. století
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Jednotlivé svazky budou zpracovávat samostatné stavební typy, zaměří se na jejich vývoj, proměny i jednotící prvky v období od přelomu 19. a 20. století až po rok 1989. Téma hotelů nebylo pro pilotní díl vybráno náhodou, stavby pro dočasné ubytování v daném období raketově získaly na popularitě a zásadně tak ovlivnily vizuální stránku i urbanistické hodnoty mnoha míst.

Hotely a jejich předchůdci od pradávna provázejí lidstvo na cestách, ať už je jejich účel jakýkoliv. Z architektonického hlediska jde mnohdy o nejvýznamnější stavby, které se co do velkorysosti řadí hned za sakrální objekty. Jejich tvůrci mohli realizovat odvážné myšlenky, a to i v dobách nesvobody, kdy jiná zadání podléhala přísné normalizaci a ekonomickým hlediskům. V průběhu 20. století prošla hotelová architektura řadou změn, které sledovaly vývoj stavebních stylů i vývoj vnitřního hotelového uspořádání.

„Na hotelech můžeme sledovat vývoj stavebních slohů, nároků na komfort ubytovacích kapacit či poskytované služby. Ale nejen to – hotely nám dovolují sledovat vývoj cestování, kvalitu a dostupnost jednotlivých druhů dopravy, změny vyvolané překotným civilizačním vývojem. A v neposlední řadě jde o jedno z mála architektonických zadání, které v 2. polovině 20. století alespoň na první pohled neovlivnila typizace a prefabrikace,“ upřesňuje editor a spoluautor publikace, Petr Svoboda.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí

Publikaci uvádí pětice studií, které se snaží postihnout nejdůležitější aspekty potřebné pro nahlížení na hotelové stavby z hlediska dějin architektury a památkové péče. Jádro knihy pak tvoří katalog s více než stovkou staveb pro dočasné ubytování. Popisy jsou doplněny množstvím současných i historických fotografií. Jedná se zároveň i o katalog výstavy, která v době od 8. října do 13. prosince 2021 proběhla v přednáškové budově Metodického centra moderní architektury v areálu vily Stiassni v Brně.

Publikaci lze zakoupit v e-shopu NPÚ ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Kde vzít na vlastní bydlení a kde sehnat bydlení?

Dobrý den, pane Munzare, zajímá mě, co ODS udělala proto, aby si lidé mohli vlastní bydlení dovolit? Protože mzdy jsou u nás pořád strašně nízké, navíc, když máte rodinu, je těžké ufinancovat hypotéku, pokud na ni vůbec dosáhnete. A druhá věc, co jste udělali proto, aby bylo vůbec dostupné bydlení k...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…