NPÚ: Milovníkům zámků otvevřely brány tři památky na Liberecku a Pardubicku

07.01.2022 14:21 | Tisková zpráva

U příležitosti svátku Tří králů zpřístupnil Národní památkový ústav ikonický Sychrov na Liberecku, císařský zámek Zákupy na Českolipsku a zámek Slatiňany na Pardubicku.

NPÚ: Milovníkům zámků otvevřely brány tři památky na Liberecku a Pardubicku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

U příležitosti svátku Tří králů zpřístupnil Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově, tři objekty ve své správě – na Liberecku ikonický Sychrov, spjatý s rodem Rohanů, a také perlu mezi zámky, císařský zámek Zákupy na Českolipsku. Na Pardubicku je veřejnosti od včerejška zpřístupněný zámek Slatiňany, který prošel rozsáhlou stavební obnovou, jež zahrnovala také vybudování speciální zimní trasy v přízemí zámku a která se veřejnosti po covidových opatřeních představuje v plné kráse až nyní.

Z technických důvodů není u zámku Sychrov přístupný zámecký park – variantou je procházka zámeckou oborou, a na Slatiňanech zahrada. Zde je variantou k procházce parková část areálu.

Na sklonku roku 2021 byla vydána monografie věnující se slatiňanskému zámku, jejímž autorem je kastelán ing. Jaroslav Bušta spolu se svými kolegy. Monografie zachycuje historii panství a v medailoncích představuje nejvýznamnější členy rodu Auerspergů, kteří slatiňanský zámek vlastnili. Vydaná monografie je rozšířeným, doplněným vydáním z roku 2015 a obsahuje již poznatky a fotografie po obnově zámku, zahrady i parku včetně dětského hospodářství. Její cena je 150,-Kč a lze ji zakoupit jak na pokladně zámku, tak na e-shopu NPÚ.

Podrobnosti k návštěvní době

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Zámek Sychrov:
V zimním období jsou zpřístupněny trasy Novogotický klenot Rohanů a Zlatý poklad.

  • Pondělí–pátek: prohlídky probíhají vždy od 10, 12 a 14 hodin, pokladna otevřena pouze 15 minut před začátkem prohlídky, rezervace pro jakýkoliv počet osob na telefonu 482 416 011 nebo na e-mailu sychrov.rezervace@npu.cz
  • Sobota-neděle: prohlídky hlavního okruhu v 10:15, 11:30, 12:45, 14:00, pokladna otevřena od 10 do 14 hodin, rezervace pro jakýkoliv počet osob na telefonu 482 416 011 nebo na e-mailu sychrov.rezervace@npu.cz
  • Z technických důvodů v měsíci lednu není možný on-line prodej (proto se přijímají rezervace i pro jednu osobu), rezervace není nutná, prohlídka vždy začne i s jedním návštěvníkem.

Více informací najdete ZDE, ZDE a ZDE

Zámek Zákupy:
Mimo hlavní návštěvnickou sezonu je zpřístupněna Zimní trasa.

  • 6. 1. – 31. 3.: otevřeno od úterý do neděle – začátky prohlídek vždy v 11 a ve 13 hodin

Více informací najdete ZDE, ZDE a ZDE

Zámek Slatiňany:
Mimo hlavní návštěvnickou sezonu je zpřístupněna Zimní prohlídková trasa

  • 6. 1. – 31. 3.: otevřeno od čtvrtka do soboty – začátky prohlídek vždy v 10, 13 a 15 hodin, v sobotu navíc prohlídka i v 11:30, pokladna otevřena vždy 15 minut před začátkem prohlídky, zámecká zahrada je uzavřena

Více informací najdete ZDE, ZDE a ZDE

Další objekty se zimním provozem naleznete ZDE.

Prosíme návštěvníky, aby respektovali bezpečnostní pokyny, které jsou umístěny u vstupů do areálů a také na webových stránkách objektů, a chránili tak zdraví své i zdraví pracovníků Národního památkového ústavu.

Nabízíme krátká videa z našich památek, sledovat je můžete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…