Národního zemědělské muzeum: Tisíc let rybníkářství v Česku a ilustrace fauny. Na zámku Ohrada připravili nové výstavy

21.07.2021 9:35

Výstava Rybník, krajina a my v soukolí času představí od 3. srpna rybník jako prvek, který vedle hlavní funkce produkce ryb významně ovlivňuje tvárnost krajiny, životní prostředí i život obyvatel. Návštěvníci mají možnost zhlédnout také další ročník cyklu Příroda v ilustraci, který letos představí výtvarnice Leonu Kuťkovou a Marii Voldřichovu.

Národního zemědělské muzeum: Tisíc let rybníkářství v Česku a ilustrace fauny. Na zámku Ohrada připravili nové výstavy
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Rybníky existují v naší krajině celé jedno tisíciletí a staly se její neodmyslitelnou součástí, představují i zvýšení její biodiverzity, vznik nových biotopů, včetně biotopu hrází s unikátní flórou a faunou. Panelová výstava umístěná na nádvoří zámku zachycuje počátky rybníkářství v českých zemích, jeho bouřlivý rozvoj na počátku novověku, technologie stavby rybníků a jejich vývoj, změny v krajině a ohlasy na ně.

Velký prostor je věnován významu rybníků v lidové kultuře, umění i v každodenním životě lidí. „Ve výstavním sále pak bude doplněna o vybrané sbírkové předměty, například obrazy předních českých malířů či model výlovu rybníka. Výstava ukazuje, jak se vyvíjely jednotlivé profese týkající se rybníků, a zobrazuje celoroční průběh prací souvisejících s chovem ryb a péčí o rybníky,“ říká ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek. Výstava je výstupem projektu NAKI II – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajino tvorbě a bude k vidění od 2. srpna až 2. ledna 2022.

Výstavní cyklus Příroda v ilustraci se koná již 12 let a představuje tvorbu našich předních ilustrátorů knih o přírodě včetně vědecké ilustrace z oboru biologie. Kromě renomovaných výtvarníků zde dostává prostor i nová nastupující generace. Letošní výstava bude k vidění od 1. srpna do 30. září a je věnován výtvarnicím Leoně Kuťkové a Marii Voldřichové.

Leona Kuťková se od roku 1998 věnuje tvorbě soch zvířat technikou lité broušené sádry a od roku 2001 kreslí černobílé a barevné ilustrace s tematikou české fauny a flóry. V roce 2007 v souvislosti s realizací soch pro japonského zákazníka navštívila Japonsko a od roku 2009 do roku 2011 zde působila a věnovala se kreslení ilustrací místních ptáků. Po návratu do Česka se věnuje výhradně vědeckým ilustracím české fauny.

Marie Voldřichová v letech 2004–2014 studovala Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, obor zoologie. Od roku 2014 pracuje jako kurátorka podsbírky Zoologie v Národním zemědělském muzeu na zámku Ohrada. V ilustrační a volné tvorbě se věnuje především savcům, včetně rekonstrukcí pravěkých druhů, a ptákům. Její oblíbenou technikou je perokresba a kresba tužkou a pastelkami. Ilustrovala knihu Ptáci jižních Čech (2015). Pro novou stálou expozici geologie a zoologie Jihočeského muzea vytvořila mimo jiné několik vědeckých ilustrací vyhynulých savců. V současnosti pracuje na souboru ilustrací pro plánovanou publikaci s pracovním názvem Identifikační příručka ptáků ČR, která vzniká ve spolupráci s Jihočeským krajem.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První muzejní sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly umístěny již v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží a souroží. Barokní zámek Ohrada nabízí také působivé interiéry, zejména hodovní sál vyzdobený barokními loveckými motivy, nábytkem z paroží a kopiemi velkoformátových pláten J. G. Hamiltona. Každý rok připravuje muzeum několik výstav tematicky souvisejících se zaměřením pobočky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…