Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava

23.01.2018 9:15

V sobotu 20. ledna Národní muzeum otevřelo novou výstavu v Národopisném muzeu s názvem Jak vzniká výstava?. Tato menší výstava v Letohrádku Kinských vypráví o dějinách zdejších expozic ve 20. století i o práci, která se za nimi skrývá.

Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národopisné muzeum - Musaion

Součástí je také prezentace díla česko-švédského výstavního architekta a scénografa Jana Poláška.

Tato jedinečná výstava reaguje na přání návštěvníků dozvědět se něco víc ze „zákulisí“ výstav a jejich realizace. Zájem veřejnosti o sbírkové předměty a okolnosti jejich užívání se totiž často spojuje i se zájmem o muzeum jako takové. Lidé se například nezřídka ptají, jak velké jsou jednotlivé sbírky, jak bylo náročné restaurovat některou z vystavených věcí nebo jak se podařilo zrekonstruovat Letohrádek Kinských a zřídit zde stálou expozici. Etnografické oddělení Národního muzea proto seznamuje návštěvníky s těmito tématy formou menší výstavy, která představuje provoz a historii muzea i tvorbu expozic z pohledu muzejníků a pokusí se většinu těchto otázek zodpovědět. Tato výstava zároveň navazuje na nedávnou výstavu Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes, která byla věnována samotným počátkům Národopisného muzea, a ukazuje, jak jeho příběh pokračoval až do současnosti.

Mince ze základů tzv. Joklova domu v Čičmanech, který byl zakoupen Drahomírou Stránskou jako základ budoucího skanzenu, jenž měl vzniknout v Šárce nebo Kinského sadech. Dům byl původně určený ke zbourání, proti jeho převozu ale v roce 1937 protestoval slovenský poslanec, muzejník a historik Pavol Florek, který přemístění budovy vnímal jako okrádání Slovenska o jeho kulturní dědictví. Muzeum muselo dokázat, že dům zachránilo na poslední chvíli a že ho nemohly převzít místní instituce. Skanzen se ale bohužel nepodařilo vybudovat a rozebraný Joklův dům v průběhu druhé světové války nakonec podlehl zkáze.

Návštěvníci si mohou prohlédnout v salonku v prvním patře Letohrádku Kinských zejména fotografie týkající se dějin Letohrádku od roku 1918 po současnost s důrazem na výstavní činnost. Zároveň bude představen i proces vzniku výstav se zaměřením zejména na architektonickou a scénografickou stránku věci.

Z unikátních darů muzeu: Výšivka – bankovka dvaceti pěti zlatých, zhotovená na nahnědlém hedvábí černým, zčásti smetanově žlutým hedvábím. Vyšívala hedvábím v roce 1839 Marie Bechyňová, provdaná Kmochová v Lysé, neteř Josefa Vojtěcha Sedláčka, národního buditele v Plzni.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.     
Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Více informací naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…