Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava

23.01.2018 9:15

V sobotu 20. ledna Národní muzeum otevřelo novou výstavu v Národopisném muzeu s názvem Jak vzniká výstava?. Tato menší výstava v Letohrádku Kinských vypráví o dějinách zdejších expozic ve 20. století i o práci, která se za nimi skrývá.

Národopisné muzeum odhalilo, jak vzniká výstava
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národopisné muzeum - Musaion

Součástí je také prezentace díla česko-švédského výstavního architekta a scénografa Jana Poláška.

Tato jedinečná výstava reaguje na přání návštěvníků dozvědět se něco víc ze „zákulisí“ výstav a jejich realizace. Zájem veřejnosti o sbírkové předměty a okolnosti jejich užívání se totiž často spojuje i se zájmem o muzeum jako takové. Lidé se například nezřídka ptají, jak velké jsou jednotlivé sbírky, jak bylo náročné restaurovat některou z vystavených věcí nebo jak se podařilo zrekonstruovat Letohrádek Kinských a zřídit zde stálou expozici. Etnografické oddělení Národního muzea proto seznamuje návštěvníky s těmito tématy formou menší výstavy, která představuje provoz a historii muzea i tvorbu expozic z pohledu muzejníků a pokusí se většinu těchto otázek zodpovědět. Tato výstava zároveň navazuje na nedávnou výstavu Národopisné ohlédnutí – Česká chalupa dnes, která byla věnována samotným počátkům Národopisného muzea, a ukazuje, jak jeho příběh pokračoval až do současnosti.

Mince ze základů tzv. Joklova domu v Čičmanech, který byl zakoupen Drahomírou Stránskou jako základ budoucího skanzenu, jenž měl vzniknout v Šárce nebo Kinského sadech. Dům byl původně určený ke zbourání, proti jeho převozu ale v roce 1937 protestoval slovenský poslanec, muzejník a historik Pavol Florek, který přemístění budovy vnímal jako okrádání Slovenska o jeho kulturní dědictví. Muzeum muselo dokázat, že dům zachránilo na poslední chvíli a že ho nemohly převzít místní instituce. Skanzen se ale bohužel nepodařilo vybudovat a rozebraný Joklův dům v průběhu druhé světové války nakonec podlehl zkáze.

Návštěvníci si mohou prohlédnout v salonku v prvním patře Letohrádku Kinských zejména fotografie týkající se dějin Letohrádku od roku 1918 po současnost s důrazem na výstavní činnost. Zároveň bude představen i proces vzniku výstav se zaměřením zejména na architektonickou a scénografickou stránku věci.

Z unikátních darů muzeu: Výšivka – bankovka dvaceti pěti zlatých, zhotovená na nahnědlém hedvábí černým, zčásti smetanově žlutým hedvábím. Vyšívala hedvábím v roce 1839 Marie Bechyňová, provdaná Kmochová v Lysé, neteř Josefa Vojtěcha Sedláčka, národního buditele v Plzni.

Národopisné muzeum Národního muzea je otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin.     
Vstupné na výstavu je v ceně běžného vstupného.

Více informací naleznete na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…