Památky budou děti bavit – státní hrady a zámky připravily programy pro rodinné výlety i školní zájezdy

04.05.2014 11:30

Prohlídky hradů a zámků patří k letním výletům už tradičně. Rodiny o víkendech, školní expedice / výpravy před koncem školního roku a oddíly dětských táborů o prázdninách míří na památky již několik desetiletí. Dnešní děti mají cestu k poznání navíc zpříjemněnou – kasteláni Národního památkového ústavu (NPÚ) pro ně připravují třeba prohlídky s princeznou, půjčování kostýmů, soutěže a mnoho dalšího, aby se děti bavily a historii si víc užily.

Památky budou děti bavit – státní hrady a zámky připravily programy pro rodinné výlety i školní zájezdy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Program pro děti, speciální dětskou výstavu, expozici či mimořádné akce pořádá příležitostně prakticky každý objekt ve správě Národního památkového ústavu. Výjimkou však nejsou stálé dětské trasy, výklad upravený podle potřeb jednotlivých věkových skupin, kostýmovaní průvodci, pracovní listy či zapojení dětí do vyzkoušení si tradičních řemesel či do ochutnávek. „Děti jsou pro nás velice důležitou skupinou. Jedním z úkolů Národního památkového ústavu je zprostředkovat návštěvníkům historii a příběhy památek a obecněji napomoci veřejnosti vybudovat si k památkám a národnímu kulturnímu dědictví vztah. A začít u dětí je ideální. Proto se snažíme vycházet vstříc jejich zájmům a možnostem a připravit jim poučení zábavnou formou,“uvedla ke speciálním akcím pro děti Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Dětský prohlídkový okruh nabízejí od května do září například na hradě Buchlov. Děti během prohlídky projdou celkem 22 zastaveními, kostýmovaný průvodce ze svého výkladu vypustí téměř všechny letopočty, o to více přidá informací o životě na hradě a o legendách, které se k hradu vážou. K prohlídce děti dostanou průvodce, do kterého si mohou nalepit vstupenku nebo si zapsat své poznámky.  V Mníšku pod Brdy se interaktivní program nazývá Královské radosti a starosti a děti se na něm dozví, proč a jak se stavěly hrady, jak na hradě lidé žili, jak se z chlapců stávali rytíři a co vše museli podstoupit.

Pro hloubavé povahy je připraven program Relikviář pro každého hradu a zámku Bečov, který děti pomocí modelu poučí o historii a napínavém osudu této vzácné zlatnické památky. Program Procházka minulostí zase hravým způsobem představuje těm nejmenším Bečov jako šlechtické sídlo a podobu života na něm. Při programech dětem kromě lektora pomáhají pracovní listy a pomůcky, díky nimž si mohou vyzkoušet, co se dozvěděly.

Pocity historických postav pak děti mohou zažít na vlastní kůži na zámku v Miloticích, kde kostým nenosí jen průvodce – šaty z doby baroka či 19. století si zde mohou půjčit i návštěvníci.  Jiný druh autentického zážitku nabízí tradičně hrad Bezděz pod názvem Ve stínu májové noci. Hradní kaple nasvícená svíčkami a noční procházka hradem je pro školáky nezapomenutelným zážitkem. Novou interaktivní expozici o fenoménu pohraničního pašování na konci 19. století otvírá od května v prostorách bývalého hradního pivovaru hrad Velhartice.

Speciálně pro školy, které na konci školního roku vyjíždějí za poznáním do okolí, jsou připraveny programy určené větším dětským skupinám. Například zámek Veltrusy v květnu a červnu zahájí edukační činnost programem Rozdíly barokní zahrady a přírodně-krajinářského parku, určeným žákům druhých stupňů ZŠ jako doplněk výuky dějepisu a přírodopisu. V klášteře v Sázavě lze v tomto období zase vyrazit Po stopách svatého Prokopa a zámek Třeboň organizuje Návštěvu na dvoře posledních Rožmberků s ukázkami života dané doby, setkáním s tehdejšími typickými dobovými postavami, vysvětlením pojmů a zkouškou kostýmů. Celou sadu sportovně laděných programů nabízí hrad Šternberk; edukační programy Dobytí pevnosti Boyard, Rytířské dovednosti na hradě, Tajemný hrad Harryho Pottera nebo Velké dobrodružství Indiany Jonese jsou vlastně soutěžemi v hradních prostorách, při nichž školáci zdolávají připravené nástrahy, plní jednotlivé úkoly a vyzkouší si zručnost při plnění zkoušek.

Pro skupiny i pro jednotlivce pořádá celoročně soubor lidových staveb Vysočina program Živá historie. Zcela jiné prostředí pak poznají účastníci programu pro MŠ, ZŠ a SŠ a rodiny s dětmi Zlatokorunský orbis pictus, který připravil na květen až červen klášter Zlatá Koruna. Školáky seznámí s každodenním životem mnichů z řádu cisterciáků, s jejich mlčením,.znakovou řečí a povinnostmi. Pozornost bude ale věnována i architektonickým detailům gotiky a baroka, památným stromům, pokroku v řemeslech a pěstování plodin. Program se skládá z prohlídky kláštera s pracovním listem a z výtvarné dílny, která přináší možnost vyzkoušet si např. knihvazačství, navrhnout a sestavit si vitráž, napsat gotickou iniciálu, prohlédnout si model mlýna či skriptoria, nebo si vybarvit rozetu, madonu či gotické okno – vše dle věku účastníků.

Akce pořádané národním památkovým ústavem pro děti v květnu a červnu 2014

KVĚTEN

JIHOČESKÝ KRAJ

3. 5. SH Landštejn – Zpěvy o Landštejnu. Divadelní představení žáků ZŠ Slavonice. Uskuteční se v rámci II. setkání kastelánů hradů pánů erbu růže, které se letos koná na Landštejně. Od 15:00. Více informací na http://www.hrad–landstejn.eu/.

13. – 16. 5. Klášter Zlatá Koruna – Zlatokorunský orbis picls. Program s pracovními listy pro MŠ, ZŠ a SŠ, rodiny s dětmi v délce 2 – 2,5 hodiny (včetně dílny a 10 minutové přestávky). Během programu se děti a studenti seznamují s každodenním životem mnichů v cisterciáckém klášteře, s jejich znakovou řečí, povinnostmi a chodem kláštera. Učí se vnímat architektonické detaily gotiky a baroka, dozvídají se o památných stromech, o pokroku v řemeslech a pěstování plodin, které cisterciáci v Čechách šířili. Seznámí se s jedinečným souborem didaktických nástěnných obrazů z 2. pol. 18. stol., které sloužily k názornému vyučování v tamní škole. Část výjevů vychází z díla J. A. Komenského Orbis Pictus. Program se skládá z prohlídky kláštera s pracovním listem a výtvarné dílny, která přináší možnost vyzkoušet si např. knihvazačství, navrhnout a sestavit si vitráž, napsat gotickou iniciálu, prohlédnout si model mlýna či skriptoria nebo si vybarvit rozetu, madonu či gotické okno – vše dle věku účastníků. Květen až červen Na program navazuje celoroční soutěž Zlatokorunský orbis pictus, výstava všech soutěžních prací v klášteře Zlatá Koruna se bude konat v říjnu 2014). Příjem soutěžních prací do 30. 6. 2014! Více informací na http://www.klaster–zlatakoruna.eu/prohlidkove–trasy/skolni–prohlidky–2/.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Stále SZ Milotice – půjčení kostýmů. Na zámku v Miloticích si mohou návštěvníci užít kostýmované prohlídky, nebude v kostýmu jen jejich průvodci, ale i návštěvníci si mohou zapůjčit kostým. Kostýmy je možné zapůjčit i na fotografování a na procházky krásnou milotickou zámeckou zahradou. V současné době čítá milotická sbírka 70 kostýmů pro děti a 30 kostýmů pro dospělé. Najdete zde kostýmy od baroka až po konec 19. století Více informací na www.zamekmilotice.cz.

Květen – září SH Buchlov – Dětský prohlídkový okruh. Děti během prohlídky projdou celkem 22 zastaveními od lípy nevinny, přes černou kuchyni, hradní studnu, zbrojnici či barokní ložnici a sbírky Berchtoldů, až po místnost s mumií či vyhlídkovou věž. Z výkladu průvodce jsou vypuštěny téměř všechny letopočty a další pro děti nezajímavá data, o to více uslyší informací o životě na hradě samotném a o legendách, které se k hradu vážou. Dětem podává výklad školený průvodce v historickém kostýmu. Součástí vstupenky k dětské prohlídce je průvodce: nazvaný „S pastelkami po hradě Buchlově“, drobná publikace doplněná malými pastelkami. Tento dětský průvodce obsahuje portréty osobností, erby – určené k vymalování, bludiště, spojovačky, hádanky, poutavé ilustrace a přehledné popisky. Je zde i prostor pro vytvoření osobní vazby k památce – dítě si může do průvodce vlepit vstupenku jako důkaz „dobytí“ hradu, zapsat své poznámky o účastnících výletu a opatřit „dokument“ hradním razítkem. Dětské prohlídky pro rodiny s dětmi v měsících duben, květen, září a říjen – jen soboty a neděle. Od června do srpna denně navíc v prázdninových měsících je prohlídka každou neděli doplněna divadelní pohádkou. Děti na Buchlově čekají opravdu neopakovatelné zážitky. Více informací na www.hrad–buchov.cz.

KARLOVARSKÝ KRAJ

Květen SH Bečov – Relikviář pro každého. Program seznamuje děti s historií a napínavým osudem naší druhé nejcennější zlatnické památky relikviářem sv. Maura, který je vystaven na bečovském zámku. Díky modelu, zhotovenému ve velikosti 1:1, se děti přístupnou formou seznámí s pojmy, které dané problematika nabízí, jako je relikviář, relikvie, světec apod. Děti se aktivně zapojují do prohlídky a objevují simulovaný obsah skutečného relikviáře nebo za pomoci lektora a animovaného filmu správně umisťují jednotlivé odnímatelné části výzdoby – sošky svatých a kruhové reliéfy vyprávějící příběhy z jejich životů. Díky komiksu, který si odnáší domů, se rovněž dozví vše o osudu této vzácné a jedinečné památky. Ideální pro děti ve věku 7 – 12 let, pro organizované skupiny i rodiny s dětmi Více informací na www.zamek–becov.cz.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

24. 5. SZ Náchod – Den dětí na zámku v expozici Na dvoře vévodském“. Od 10:00 do 16:00 hodin prohlídky s průvodci v kostýmech, na závěr se děti mohou zkusit obléci do kostýmu a také se nechat rodiči vyfotit

LIBERECKÝ KRAJ

Duben – říjen SZ Zákupy – Výstava strašidelných bytostí. Drak, hejkal, divoženky, vodník ad. v části zámeckého sklepení, v němž je k vidění také nádrž, kde se v historii skladoval led (tzv. ledárna). Samostatná prohlídka bez průvodce. Otevřeno během otevírací doby zámku. Jednotné vstupné: od 3 let 20,– Kč.

Květen – říjen SZ Zákupy – Dětská trasa s panenkami. Zámek Zákupy vyhoví zájmu návštěvníků a zpřístupní na sezónu 2014 trojici místností v 1. patře určenou především dětským návštěvníkům. Tento okruh bude přístupný volnou formou bez průvodce a nabídne alternativu k prohlídce historických interiérů, která může být zejména pro menší děti náročná. Vedle zařízeného pokoje „princezny“ a kuchyně s kachlovým sporákem budou k vidění panenky od soukromých sběratelek ze 70. a 80. let 20. století, které je obléknou tak, aby představovaly vybranou módu a profese typické pro dané období 20. století či některé známé pohádkové postavy. Vstupné: plné 40 Kč, snížené: 30 Kč.

Celoročně SZ Sychrov – Technopolis. Výstava v bývalé konírně, zaměřená na vynálezy vědy a techniky 19. a 20. století. Je určena pro děti i dospělé.

1. 5. SZ Sychrov – Požehnání umělecké panenky vyrobené u příležitosti narození Jeho královské Výsosti prince Georgie Alexandra Louise z Cambridge. Od 14.00 hod. Prohlídky pro děti za doprovodu princezny a klasické prohlídky zámeckých interiérů obohacené o výklad o historických panenkách včetně ukázky několika exponátů historických panenek a následně setkání s posvěcenou panenkou Georgem. Pořádá zámek Sychrov ve spolupráci s Muzeem panenek a medvídků pod Troskami

3. 5. SZ Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna. Při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni.

10. 5. SZ Sychrov – Zámecké medvědění. Otevření nové výstavy v zámeckém sklepení, která volně doplňuje hru pro děti i dospělé v zámeckém parku Cesta za pokladem medvědího klanu. Děti a rodiče dle zakoupených propozic hledají poklad v zámeckém parku, galerie bude tvořena obrázky medvědů doplněné hrami pro děti od tří let. V průběhu celého dne medvědí trhy s rukodělnými dílničkami pro děti a medvědí prohlídky zámkem. Od 10.00 do 17.00 hodin.

17. 5. SZ Zákupy – Císařské slavnosti. Komponovaný program k připomenutí jarních příjezdů císaře a posledního českého korunovaného krále Ferdinanda Dobrotivého na své letní sídlo na zámku v Zákupech, prohlídky s průvodci v kostýmech.

24. 5. SH Bezděz – Ve stínu májové noci, aneb Noc hradních kaplí. Kaple nasvícená svíčkami, výhled z věže do noční krajiny, baterky s sebou, občerstvení zajištěno – vzhledem k náročnějšímu výstupu k hradu a cestě zpět za tmy doporučujeme zvážit účast malých dětí, naopak pro školáky je tato akce nezapomenutelným zážitkem.

24. 5. a 25. 5. SZ Sychrov – Pohádkový park. Zámecký park od 9.00 do16.00 hodin plný soutěží pro děti; při splnění soutěžních úkolů každé dítě obdrží cenu. Účinkují: průvodci Státního zámku Sychrov. Vstupné: dospělí: 60 Kč, děti: 40 Kč

27. 5. – 8. 6. SH Trosky – akce "Dětské dny na Troskách". Ukázka řemesel, trhovci, kejklíři, sokolník, lukostřelba, hradní trubadúr, omalovánky s odměnou, naučná výstavka minerálů a polodrahokamů s výkladem a prodejem, občerstvení atd.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

od 1.5. SZ Hradec nad Moravicí – Cesta do středověku. Vzdělávací program využívá autentického prostředí středověkých sklepení původního hradu, kde se mohou návštěvníci seznámit s původní architekturou. Program dále prostřednictvím edukačních pomůcek nabídne základní orientaci v hmotné kultuře všedního dne v oblastech odívání, stolování, válečnictví, písemnictví a jednotlivých dobových řemeslech. Vše výše uvedené je možné si účastníky programu vyzkoušet a osahat na vlastní kůži.

od 1.5. SZ Hradec nad Moravicí – Život na zámku. Edukační program využívá unikátní nově vyrobené sady 15 dobových kostýmů pro 19. století, které za pomoci speciálních karet jednotlivých postav nabízí návštěvníkům možnost získat představu nejen o odívání a hierarchii majitelů a jejich sloužících na zámku, ale také o zábavě, hrách i povinnostech a časovém rozvrhu dne v 19. století. Délka 75 minut a doporučený počet účastníků je 25 osob. Vstupné na programy činí 30 Kč/ dítě, pedagogický doprovod zdarma

OLOMOUCKÝ KRAJ

11. 5. 2014 SH Šternberk – Technika je všude kolem nás. Program Edukačního centra Ostrava. Dnes nás obklopují samé technické vymoženosti, které nám každý den usnadňují mnoho práce a šetří náš čas. Ale jak vypadal běžný den v minulosti? A jak vypadal takový běžný den třeba na hradě? Mohla být na hradě technika?! Program o technickém zázemí hradu a každodenním životě jeho obyvatel je určen pro děti v mladším školním věku v doprovodu rodičů. Děti se krátce, věku přiměřenou formou seznámí s historií hradu Šternberk a blíže si prohlédnou a vyzkouší předměty, které bývají často u běžných prohlídek opomíjeny. Společně s lektorem si děti popovídají o hygieně hradních pánů, osvětlení hradu, komunikaci se služebnictvem a o dalších drobných zařízeních, které stejně jako nám dnes usnadňovaly život už i před mnoha lety na hradě. Pro 10 dětí v doprovodu rodičů. Objednávka programů je nutná! tel. 602543562, email: hrad.sternberk@email.cz

Květen - červen SH Šternberk – Edukační program Dobytí pevnosti Boyard. Hra dle předlohy známé televizní soutěže. Soutěžící zdolávají připravené aktivity a nástrahy pevnosti, které se odehrávají v prostorách hradu a hradního parku. Cílem hry je zdolávání jednotlivých úkolů. Nejúspěšnější skupiny se dostanou až do komnaty s pokladem. Vhodný pro kolektivy - školní třídy, sportovní kluby, letní tábory.

Květen - červen SH Šternberk – Edukační program Rytířské dovednosti na hradě – prohlídka hradu (malý okruh), lukostřelba ze sportovních luků pod vedením instruktorů, nízké lanové aktivity, doprovodné drobné aktivity – frisbee, hry s lanem… Cílem programu je umožnit dětem vyzkoušet si svou obratnost a zručnost při plnění rytířských zkoušek. V rámci programu si děti vyzkouší překonání nízkých lanových překážek a velmi atraktivní střelbu ze sportovních luků, vše pod vedením zkušených instruktorů. Při plnění úkolů je dán důraz na rozvoj spolupráce a komunikace ve skupině. V rámci střelby z luku je uspořádána soutěž o nejlepšího střelce.

květen-červen SH Šternberk – Edukační program Tajemný hrad Harryho Pottera. Děti, stejně jako Harry Potter ve svých příbězích, musí překonat a vyřešit nelehké úkoly, aby získaly čarodějnický poklad. Účastníci hry musí nalézt cestu do tajemného hradu, vyluštit tajná zaříkadla, porazit soupeře ve hře Fanfrpál a vyřešit další nelehké úkoly. Přijeďte na hrad Šternberk a kouzelnické dobrodružství může začít. Program je vhodný pro dětské kolektivy od 6 do 15 let. Obtížnost jednotlivých soutěžních úkolů je vždy přizpůsobena věku dětí.

Květen - červen SH Šternberk – Edukační program Teamové hry v hradním parku – prohlídka hradu se zábavným kvízem (malý okruh), Teambuildingové aktivity: klávesnice, obrův prsten, deaktivace bomby, pavučina, stavba věže, apod. Cílem programu je pomocí vhodných aktivit zlepšit komunikaci a rozvíjet spolupráci ve skupině, simulovat stresové situace a efektivně řešit daný úkol. Program je vhodný pro kolektivy – školní třídy, sportovní kluby, letní tábory. V případě špatného počasí lze program přizpůsobit a uskutečnit ve vnitřních prostorách hradu.

Květen - červen SH Šternberk – Edukační program Velké dobrodružství Indiany Jonese. Světoznámý archeolog Indiana Jones zavítal během svých dobrodružství i na hrad Šternberk, kde pátral po ztracených artefaktech nesmírné ceny. Jeho pátraní však přerušila druhá světová válka a na hrad Šternberk se již nikdy nevrátil. V průběhu let se ztratily veškeré dokumenty, které zde Indiana zanechal, a proto se o jeho práci nedochovali takřka žádné informace. Nedávno se však podařilo objevit pár stránek ze ztraceného deníku a my můžeme pokračovat v jeho úsilí. Vydáte se na dobrodružnou cestu společně s námi?

Květen - červen SH Šternberk – Edukační program Výlet do minulosti – prohlídka hradu (malý okruh), možnost zkoušení historických kostýmů a focení, stavění hradu z velkých kostek a další soutěže Děti hradem provádí kostýmovaný průvodce a výklad je přizpůsoben věku dětí. Cílem programu je seznámit děti s historií hradu Šternberk a životem v dávných dobách. Program je veden zábavnou formou, aby byl výklad zajímavý a atraktivní pro děti všech věkových skupin. Následuje u dětí velmi oblíbené focení v historických kostýmech. K dispozici jsou samozřejmě i kostýmy pro dospělý doprovod.

PARDUBICKÝ KRAJ

1. 5. – 30. 5. Soubor lidových staveb Vysočina – Výstava prací výtvarného oboru ZUŠ Hlinsko. Výstava v domku č. p. 178.

10. 5. SH Litice – Pochod přes tři hrady. 42. ročník pochodu Přes tři hrady a 30. ročník Přes tři hrady na kole. Pro účastníky pochodu sleva na vstupném do hradu Litice.

17. 5. SZ Slatiňany – Slatiňanské pozastavení. Tradiční kulturní akce pořádaná ve spolupráci s městem Slatiňany. Den plný hudby, tance a her pro děti i dospělé v atraktivním prostředí zámeckého parku.

17. 5. Soubor lidových staveb Vysočina – Hrnčířská sobota. Ukázky výroby, prodej, celodenní kulturní program pro celou rodinu

PLZEŇSKÝ KRAJ

květen – říjen SH Velhartice – Nová interaktivní expozice v prostorách bývalého hradního pivovaru. Děti se hravým způsobem seznámí s fenoménem pašeráků v pohraničí z období 19. století. http://www.hrad–velhartice.cz/

27. – 28. 5. SH Švihov – Výlet do středověku. V programu děti čeká prohlídka hradu, divadelní představení, dobová hudba, středověké hry. Děti jsou v jednotlivých činnostech aktivně zapojené, užijí si kromě poučení i zábavu, zážitky a překvapení. Program je nejvhodnější pro děti z 1– 3. tříd, pobaví se ale i starší děti prvního stupně. Pouze pro předem objednané skupiny. Od 8:00. http://www.hradsvihov.cz/

31. 5. SHZ Horšovský Týn – S čerty nejsou žerty. Otevření výstavy kostýmů a rekvizit z oblíbené filmové pohádky v bývalé zámecké konírně. Potrvá až do 24. 8. 2014. http://www.horsovsky–tyn.cz/

31. 5. SH Rabí – Rabijáda aneb Hrad dětem. Již 13. ročník dětského dne na hradě Rabí, plného soutěží a odvážných disciplín. Letos mohou soutěžit s dětmi i rodiče, takže bude více zábavy pro všechny. Jaká budou klání? Střílení z kuší a katapultů na cíl, souboj na dřevěných koních, stavění brány, rozličná cvičení pro šedou kůru mozkovou a samozřejmě vás nemůžeme připravit o lanovku. Jak je již dobrou tradicí, při plnění úkolů projdete celým hradem – od hladomorny až po vysokou věž. Odměnou vám bude vypečený buřtík od řeznických mistrů. Pokud vás během klání přepadne hlad a žízeň, na nádvoří bude otevřen stánek s občerstvením. Počasí nám musí přát, abychom si mohli hrát! Začátek v 9:00 hodin. http://www.hrad–rabi.eu/

STŘEDOČESKÝ KRAJ

12. – 16. 5. SH Točník – Hrad zvířat – poníci, osel, koně, prase, ovce, kozy, králíci, morčata, kachňata, housata, kuřata. VII. ročník naučné a zážitkové akce pro objednané zájezdy

13. 5 – 25. 6. Sázavský klášter – Po stopách sv. Prokopa. Vždy v úterý a ve středu putování se svatým poustevníkem, mnichem, opatem a českým národním patronem Prokopem českými dějinami. Doporučený počet účastníků je max. 25 osob. Program navazuje na předměty dějepis, český jazyk, výtvarná výchova. Primárně je zaměřen na sociální a osobnostní výchovu. Vstupné na program je 60 Kč/dítě, pedagogický doprovod zdarma. http://www.pamatkynasbavi.cz/Edukacni–centra/EC–Veltrusy/

17. 5. – 18. 5. SZ Hořovice – O tichém království – pohádkové prohlídky. Oba dva dny v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16,00 hodin se zde setkáte s úplně novou pohádkou O tichém království. V doprovodu pohádkových postav si prohlédnete zámek, kde se v každé komnatě odehraje jedna ze scén pohádky. Oblíbené pohádkové prohlídky se na zámek v Hořovicích vracejí opět po roční přestávce. Kromě divadelních prohlídek můžete navštívit také skvostné zámecké interiéry a výstavy her a hraček šlechtických dětí, nebo se v podzemí zámku vypravit do Pohádkové země Vítězslavy Klimtové. Využít můžete rovněž služeb zámecké kavárny, nebo se jen tak projít parkem.

19. 5. – 26. 6. SZ Veltrusy – Zahrady a parky – rozdíly barokní zahrady a přírodně-krajinářského parku. Program je připravován ve spolupráci s pedagogickými fakultami UK v Praze a MU v Brně, a je určen žákům druhých stupňů ZŠ – pro zúčastněné školy zdarma. Aktivity k programu se budou odehrávat v přilehlých zámeckých budovách, oranžerii, v čestném dvoře s barokní úpravou a v přilehlém parku. Délka programu je 120 minut, probíhá vždy v pondělí a ve čtvrtek, a realizuje se za každého počasí. Doporučený počet účastníků je max. 25 osob. Program navazuje na předměty dějepis a přírodopis. Při programu využíváme prvky dramatické výchovy. Žáci s sebou nepotřebují žádné speciální pomůcky.

31. 5. SZ Mníšek pod Brdy – Brdský kos 2014. Pěvecká soutěž pro děti a mládež.

do 31. 10. SZ Březnice – Tajemné bytosti brdských lesů. Výstava v zámeckém sklepení

ÚSTECKÝ KRAJ

Do 31. 5. úop NPÚ v zámku Krásné Březno – Krajina podstávkových domů očima dětí. Zábavně výukový program pro školní výpravy s dětmi ve věku od cca 10–11 let. Jedná se o krátké promítání materiálů k výstavě "Podstávkový dům", děti následně dostanou pracovní listy, kde si zábavnou formou informace zopakují, za účast dostanou drobný dárek. Veškeré materiály a sdělené informace dostávají pedagogové v digitální podobě a můžou se k nim ve výuce vracet. Do konce května je též možné zasílat dětské obrázky do soutěžní galerie "Krajina podstávkových domů očima dětí", na základě hlasování budou nejhezčí obrázky odměněny rodinnou vstupenkou na památkové objekty ve správě NPÚ.

10. 5. SH Házmburk – Středověký dětský den.

14. 5. – 16. 6. Benešov nad Ploučnicí –Zámek patří dětem. Program pro školy a školky; divadlo, dílny i prohlídka zámku.

17. 5. SZ Jezeří – Ať žijí duchové. Procházka historií se zesnulými osobnostmi spojenými se zámkem, doprovodný program.

od 24. 5. SZ Libochovice – Historické pokojíčky pro panenky v proměnách času; Výstava ložnicí a kuchyní z let 1880–1980.

25. 5. SZ Libochovice – Děti dětem. Zábavné kulturní odpoledne pro děti.

KRAJ VYSOČINA

Květen – říjen SZ Telč – Telčí po stopách filmu. Výstava filmových kostýmů a rekvizit z filmů, které se kdy v Telči natáčely. Těšit se můžeme na pohádku Pyšná princezna (1952), Až přijde kocour (1963), ale i méně známé zahraniční filmy jako Woyzeck, (1979), Triptych o lásce (1980), nebo si připomene i veřejně známé a populární, o nichž jen málokdo ví z řad veřejnosti, že vznikali v Telči např. Helimadoe, či Bathory a mezi nejnovějšími Borgia či právě v distribuci nejnovější zahraniční film „Angelika“, který se natáčel v Telči jako mezi posledními v loňském roce. Výstava kostýmů a rekvizit z filmů bude doplněna o zajímavosti z natáčení či příprav formou fotopanaléží a fodokumentací. http://www.zamek–telc.eu/

Květen – červen: SZ Telč, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou a SH Lipnice – Pilotní projekt řetězového provázení: děti v rolích průvodců (Program Edukačního centra Telč). Návštěvníci se v květnu a v červnu setkají s tím, že si je na prohlídkové trase budou předávat děti z místních základních škol. na prohlídkové trase se návštěvníci průběžně setkají s několika průvodci, kteří se střídají ve výkladu. Projekt řetězového provázení na památkových objektech Kraje Vysočina si klade za cíl zviditelnit význam historické památky pro místní komunitu a propojit výuku regionální historie na školách s osobní zkušeností žáků. Pro každý objekt je proto zpracován specifický postup řetězového provázení, vycházející z podmínek a charakteru objektu a z požadavků a možností škol.

20. – 24. 5. SZ Jaroměřice nad Rokytnou – Řetězová prohlídka – Rolí průvodců se ujmou žáci dramatického kroužku místní ZŠ Otokara Březiny. V barokních kostýmech oživí hraběcí apartmány jaroměřického zámku.

27. – 29. 5. SZ Náměšť nad Oslavou – Dětské dny se společností Pěnkavův dvůr. Historická představení pro děti v parku zámku a dětské prohlídky zámeckých interiérů. Akci pořádá společnost Pěnkavův dvůr. Veškeré podrobnější informace, objednávky školních skupin včetně výše vstupného je třeba dojednat s touto společností. Bližší info na http://www.faber.cz/. http://www.zamek–namest.cz/

27. – 30. 5. SZ Telč – Řetězová prohlídka. Po telčském zámku budou provázet žáci ZŠ Hradecká a ZŠ Masarykova.

ČERVEN

JIHOČESKÝ KRAJ

Stále SZ Třeboň – Návštěva na dvoře posledních Rožmberků. Jak se žilo na dvoře posledních Rožmberků? Čím se zabýval alchymista, rybníkář či kejklíř? Jaké záliby měl Petr Vok? Kde se nachází kunstkomora a co je fraucimor? Jak se odívali lidé v době renesance? Staň se dvořanem Petra Voka a pod vedením majordoma získáš na tyto i další otázky odpověď! Při programu využijeme repliky renesančních kostýmů a pracovní listy. Pro žáky 2. stupně. Více informací na http://www.pamatkynasbavi.cz/pilotni–projekty–cb.

17. – 20. 6. Klášter Zlatá Koruna – Zlatokorunský orbis pictus. Program s pracovními listy pro MŠ, ZŠ a SŠ, rodiny s dětmi v délce 2 – 2,5 hodiny (včetně dílny a 10 minutové přestávky). Během programu se děti a studenti seznamují s každodenním životem mnichů v cisterciáckém klášteře, s jejich znakovou řečí, povinnostmi a chodem kláštera. Učí se vnímat architektonické detaily gotiky a baroka, dozvídají se o památných stromech, o pokroku v řemeslech a pěstování plodin, které cisterciáci v Čechách šířili. Seznámí se s jedinečným souborem didaktických nástěnných obrazů z 2. pol. 18. stol., které sloužily k názornému vyučování v tamní škole. Část výjevů vychází z díla J. A. Komenského Orbis Pictus. Program se skládá z prohlídky kláštera s pracovním listem a výtvarné dílny, která přináší možnost vyzkoušet si např. knihvazačství, navrhnout a sestavit si vitráž, napsat gotickou iniciálu, prohlédnout si model mlýna či skriptoria nebo si vybarvit rozetu, madonu či gotické okno – vše dle věku účastníků. Květen až červen Na program navazuje celoroční soutěž Zlatokorunský orbis pictus, výstava všech soutěžních prací v klášteře Zlatá Koruna se bude konat v říjnu 2014). Příjem soutěžních prací do 30. 6. 2014! Více informací na http://www.klaster–zlatakoruna.eu/prohlidkove–trasy/skolni–prohlidky–2/

KARLOVARSKÝ KRAJ

Stále Červen SH Bečov – Relikviář pro každého. Program seznamuje děti s historií a napínavým osudem naší druhé nejcennější zlatnické památky relikviářem sv. Maura, který je vystaven na bečovském zámku. Díky modelu, zhotovenému ve velikosti 1:1, se děti přístupnou formou seznámí s pojmy, které dané problematika nabízí, jako je relikviář, relikvie, světec apod. Děti se aktivně zapojují do prohlídky a objevují simulovaný obsah skutečného relikviáře nebo za pomoci lektora a animovaného filmu správně umisťují jednotlivé odnímatelné části výzdoby – sošky svatých a kruhové reliéfy vyprávějící příběhy z jejich životů. Díky komiksu, který si odnáší domů, se rovněž dozví vše o osudu této vzácné a jedinečné památky.Ideální pro děti ve věku 7 – 12 let, pro organizované skupiny i rodiny s dětmi.Prohlídku lze objednat na www.zamek–becov.cz, či telefonicky na čísle 353 999 394.

Od 1. 6. SH Bečov – Procházka minulostí. Prohlídkový okruh vznikl ve spolupráci s Edukačním centrem Bečov a je určen dětem předškolního a mladšího školního věku. Hravým způsobem představuje zámek Bečov a seznamuje nejmenší návštěvníky se základními pojmy, jako jsou hrad či zámek, stejně jako s typickými obyvateli těchto sídel a způsobem jejich života. Program, inspirovaný knihou Pohádka o bečovském dávnosnění, se odehrává převážně v prostoru II. návštěvnického okruhu zámeckých interiérů, je však navíc rozšířen o zámecké zahrady, štolu tesanou ve skále či druhé zámecké nádvoří. Při programu dětem kromě lektora pomáhají také bohatě ilustrované pracovní listy, které jsou součástí vstupenky stejně jako zmíněná pohádková kniha. V závěrečné části, která se odehrává v jinak nepřístupných prostorách saly terreny, jsou pro děti připraveny nejrůznější pomůcky, díky nimž si mohou vyzkoušet a zopakovat, co se naučily. Za svou snahu jsou na konci prohlídky pasovány do šlechtického stavu a odnesou si pamětní glejt.Ideální pro děti ve věku 4 – 8 let, pro organizované skupiny i rodiny s dětmi.Rezervace prostřednictvím webového formuláře na www.zamek–becov.cz, či telefonicky na čísle 353 999 394.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

4. 6. – 8. 6. SZ Ratibořice – Za Babičkou Boženy Němcové do Ratibořic. Postavy, důvěrně známé z knihy Babička spisovatelky Boženy Němcové, Vás přivítají v místech, ve kterých se děj románu odehrává. Při návštěvě v zámku narazíte na namyšleného komorníka Leopolda, pozdravíte vznešenou paní kněžnu a její milou schovanku, komtesu Hortenzii. Ve mlýně Vás budou vyhlížet veselý mlynář s panímámou mlynářkou a houfem ratibořických dětí s jejich hrami, zpěvy a říkadly. Na Starém bělidle Vás potěší setkání s laskavou babičkou a vnoučaty

14. 6. SZ Náchod – Výstava historických vozidel. Od 10:00 do 15:00 hodin již IV. ročník výstavy historických vozidel a motocyklů KHV Metuje Velké Petrovice na náchodském zámku!

LIBERECKÝ KRAJ

Duben–říjen SZ Zákupy – Výstava strašidelných bytostí. Drak, hejkal, divoženky, vodník ad. v části zámeckého sklepení, v němž je k vidění také nádrž, kde se v historii skladoval led (tzv. ledárna). Samostatná prohlídka bez průvodce. Otevřeno během otevírací doby zámku. Jednotné vstupné: od 3 let 20 Kč.

Květen – říjen SZ Zákupy – Dětská trasa s panenkami. Zámek Zákupy vyhoví zájmu návštěvníků a zpřístupní na sezónu 2014 trojici místností v 1. patře určenou především dětským návštěvníkům. Tento okruh bude přístupný volnou formou bez průvodce a nabídne alternativu k prohlídce historických interiérů, která může být zejména pro menší děti náročná. Vedle zařízeného pokoje „princezny“ a kuchyně s kachlovým sporákem budou k vidění panenky od soukromých sběratelek ze 70. a 80. let 20. století, které je obléknou tak, aby představovaly vybranou módu a profese typické pro dané období 20. století či některé známé pohádkové postavy. Vstupné: plné 40 Kč, snížené: 30 Kč.

Celoročně SZ Sychrov – Technopolis. Výstava v bývalé konírně, která je zaměřena vynálezy vědy a techniky 19. a 20. století. Je určena pro děti i dospělé.

27.5. – 8.6. SH Trosky – Dětské dny na Troskách. Ukázka řemesel, trhovci, kejklíři, sokolník, lukostřelba, hradní trubadůr, omalovánky pro děti "namaluj si svůj hrad" s odměnou, naučná výstavka minerálů a polodrahokamů s výkladem a prodejem, aj.

1. 6. SH Grabštejn – Den dětí. Den plný dětských prohlídek hradu, her, soutěží a malování velkých rozměrů. Plánované otevření návštěvnického koutku kde by návštěvníci mohli trávit čas před prohlídkou. Pro děti budou připraveny potřeby na malování, různé hry; dospělí si mezitím mohou prohlédnout foto z obnovy hradu a ilustrace k hradní historii atp.

7. 6. SZ Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna. Při některých audiencích se budou opět péci i koláčky v zámecké kuchyni

21. 6. SZ Zákupy – Strašidla na zámku. Oživené prohlídky se strašidly, délka prohlídky 30 minut, trvání 19:00–22:00 hod. Doporučujeme rezervaci vstupenek na tel.: 487 857 278

OLOMOUCKÝ

Červen SH Bouzov – Dětská trasa s ohnivcem. Dětský okruh zpřístupněný v červnu o víkendech. Trasa je přizpůsobená dětem a po jejím absolvování a plnění úkolů získají děti glejt o rytířství.

PARDUBICKÝ KRAJ

Červen – září Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům. Rodiny s dětmi si mohou zahrát zajímavou hru v rámci jednotlivých expozic, o vybraných sobotách a nedělích ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy
Celoročně Soubor lidových staveb Vysočina – Živá historie. Speciální programy pro školy i veřejnost Tak nám zabili Ferdinanda, Rodokmen, Betlém školám, Masopust držíme.

14. 6. SLS Vysočina – Od kliky k elektřině. Doprovodný program k celosezónní výstavě, ukázky vývoje pohonných jednotek zemědělských strojů a nářadí

28. 6. SZ Slatiňany – Velký jezdecký den. Národní hřebčín Kladruby nad Labem ve spolupráci se státním zámkem Slatiňany pořádá tradiční celodenní akci zasvěcenou koním a jezdectví. Program se uskuteční v atraktivním prostředí zámeckého parku.

červen – září SH Litice a další – Rod pánů z Kunštátu a Pardubicko. Soutěž u příležitosti celorepublikové akce Rok pánů z Kunštátu. Účastníci soutěže budou v průběhu svého putování po participujících objektech (tedy NPÚ ÚOP v Pardubicích a VČM, SH Kunětická hora a SH Litice) sbírat soutěžní otázky a úkoly, jež budou muset zodpovědět/splnit a odeslat na adresu pardubického pracoviště NPÚ do stanoveného termínu (tj. do 19. 9. 2014). Jména těch, kteří splní uvedené podmínky, budou zařazena do slosování o zajímavé ceny. Pořadatelé: NPÚ ÚOP v Pardubicích ve spolupráci s VČM Pardubice, SH Kunětická hora a SH Litice

PLZEŇSKÝ KRAJ

7. 6. SH Švihov – Švihovské hudební léto. Čtyřicátý první ročník přehlídky mládežnických dechových orchestrů a pohybových skupin na nádvoří švihovského hradu. http://www.hradsvihov.cz/

10. – 11. 6. SH Švihov – Školní výlet s divadlem ŠUS na hrad Švihov. Na děti čeká divadelní představení (předem lze objednat konkrétní pohádku – výběr ze tří), loutková dílna, speciální prohlídka hradu pro nejmenší. Pouze pro předem objednané skupiny! http://www.hradsvihov.cz/

10. – 12. 6. SH Velhartice – STOP POHÁDKA aneb Jak zachránit princeznu. Prohlídka hradu přizpůsobená dětem (4 průvodci v kostýmech+zajímavé soutěže) a herní koutek (pohádkové hry, dobývání hradu, puzzle a další). Určené pro děti z MŠ a I. stupně ZŠ. Nutná rezervace. http://www.hrad–velhartice.cz/

13. 6. SH Velhartice – Není drak jako drak. Prohlídka hradu přizpůsobená dětem (4 průvodci v kostýmech+zajímavé soutěže) a herní koutek (pohádkové hry, dobývání hradu, puzzle a další). Určené pro děti z MŠ a I. stupně ZŠ. Nutná rezervace. http://www.hrad–velhartice.cz/

14. 6. SH Velhartice – Běžíme na hrad. Sportovně společenská akce zařazena do seriálu běhů na několik hradů v Čechách, se stylovým doprovodným programem http://www.hrad–velhartice.cz/

20. – 21. 6. klášter Plasy – Cisterciácké noci. Hrané noční prohlídky. Pořádá je Divadelní soubor Osada. Od 19:00 každou půlhodinu, nutné předem rezervovat. http://www.klaster–plasy.eu/

ÚSTECKÝ KRAJ

2. 6. SZ Ploskovice – Prohlídky s princeznou. Oživené prohlídky zámeckých interiérů pro děti do 7 let.

16. – 18. 6. SZ Ploskovice – Pojďte s námi do pohádky: O jezerní královně a vodníku Tutínkovi.

24. – 25. 6 SZ Velké Březno – Těžký život princů a princezen. Speciální výukové prohlídky zámku pro děti z 1. stupně ZŠ.

28. 6. SZ Velké Březno – Pohádkový park. Mimořádná noční prohlídka ke konci školního roku.

STŘEDOČESKÝ

3. – 5. 6. Klášter Sázava – Pohádkový klášter 2014. Pohádková cesta sv. Prokopa za pokladem, zábava i poznání.

10. – 13. 6. SH Točník – Pohádkový hrad. Pohádkové bytosti, kouzla, divadlo, soutěže pro objednané zájezdy.

14. – 15. 6. SH Točník – Pohádkový hrad. Divadelní a šermířské soubory, kouzelníci, kejklíři, řemeslníci, známí kreslíři a karikaturisté i orientální tanečnice.

21. 6. SH Točník – Nejen dětem. Akce pro celou rodinu.

22. 6. SH Točník – Divadlo Cirkus Žebřík a jemu blízcí – závěr Loutkofestu.

12. 5. – 25. 6. Klášter Sázava – Po stopách sv. Prokopa. Zábavné putování českými dějinami pro školní skupiny.

VYSOČINA KRAJ

6. 6. SH Lipnice – Řetězové provázení. Prohlídkovou trasu doplní žáci ZŠ Lipnice nad Sázavou svým výkladem.

7. – 8. 6. SZ Telč – Pohádkový víkend v Telči plným zábavy nejen pro děti ale i jejich rodiče. Program bude velmi pestrý. Na výstavě filmových kostýmů a rekvizit Telčí po stopách filmu v zámecké galerii budou probíhat komentované prohlídky pracovníků Barrandov Studia. V zámecké zahradě a v zámeckém parku bude připravena pro děti pohádková cesta. Po celou sobotu a neděli bude pro veřejnost připravena fotokostymérna, kdy se budou moci návštěvníci vyfotit v kostýmu včetně dobového účesu na zámeckém nádvoří či v zámecké zahradě. Na zámeckém spodním nádvoří po dobu víkendu se uskuteční řemeslný trh, který bude věnován dětem a bude zaměřen na dětské dílny. Pro návštěvníky bude opět připravena pohádková kavárna s pohádkovými projekcemi. V neděli na nádvoří zámku bude probíhat program s moderátory Hitrádia Vysočina, budou probíhat dětské soutěže. http://www.zamek–telc.eu/

2. – 13. 6. SZ Jaroměřice nad Rokytnou – Kulturní program pro školy. Divadelní představení, možnost pohrát si s loutkovým divadlem, prohlídka výstavy o stolování a jako bonus na závěr i něco na zub. http://www.zamek–jaromerice.cz/

10. – 13. 6. SZ Telč – Řetězové provázení. Po Telčském zámku budou provázet žáci dvou základních škol – ZŠ Hradecká a ZŠ Masarykova.

17. – 20. 6. SZ Telč – Řetězové provázení. Po telčském zámku budou provázet žáci dvou základních škol – ZŠ Hradecká a ZŠ Masarykova.

19. – 21. 6. SZ Náměšť nad Oslavou – Řetězové provázení. Stejně jako v minulých letech budou i letos provázet návštěvníky žáci devátého ročníku ZŠ J. A. Komenského z Náměště nad Oslavou.

19. – 21. 6. SZ Náměšť nad Oslavou – Řetězové provázení Reprezentačními prostory provedou žáci z místní základní školy.

čtvrtek 22. 6. SZ Náměšť nad Oslavou – Cesta pohádkovým lesem. Zábavné odpoledne plné her a soutěží pro děti v zámeckém parku. Začátek ve 14:00 hodin. http://www.zamek–namest.cz/

ZLÍNSKÝ KRAJ

14. června SZ Kroměříž – Hrajeme si v Libosadu. Odpolední program plný her pro rodiny s dětmi. Historické zahrady zámku Kroměříž byly budovány tak, aby byly nejen krásné, ale aby také nabízely mnoho příležitostí ke hře. Přijďte si s dětmi hrát do kroměřížské Květné zahrady u příležitosti celoevropské akce Víkend otevřených zahrad. Vždyť hrou je dílo umělce dotvářeno! Program má charakter volného pohybu zahradou se stanovišti, na kterých se rodiny zapojují do aktivit tematicky se vztahujících k zahradě. V závěru se pokusíme o vytvoření rekordu v počtu lidí pískajících na vodní píšťalky.

Národní památkový ústav

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o které se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…