Národní památkový ústav: Vzpomínka na Karla Schwarzenberga

17.11.2023 20:34 | Tisková zpráva

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v pražském Bubenči. Dětství strávil na jihočeských zámcích Orlík a Čimelice. Po komunistickém převratu v roce 1948 byla Schwarzenbergova rodina nucena emigrovat do Rakouska. Během exilu se stále zajímal o dění ve své vlasti a podporoval československý disent. Po roce 1989 se vrátil do Čech, aby nabídl své zkušenosti při budování demokratické společnosti. Mezi lety 1990–1992 zastával post kancléře prezidenta republiky, později byl dvakrát jmenován ministrem zahraničních věcí.

Národní památkový ústav: Vzpomínka na Karla Schwarzenberga
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Vzhledem k rodovému majetku soustředěnému zejména na jihu Čech probíhaly kontakty Karla Schwarzenberga s Národním památkovým ústavem zejména na jihočeském pracovišti. Jeho někdejší ředitel Ing. Aleš Krejčů vzpomínal, že předání zámku Orlík v 90. letech probíhalo korektně a přátelsky. Podobně se řešila otázka hradu Zvíkova, který nakonec zůstal v majetku státu, respektive ve správě NPÚ. Stejně korektně probíhala později jednání o předání schwarzenberské hrobky v Domaníně do správy Nadačního fondu Schwarzenberské hrobky.

S Národním památkovým ústavem udržoval Karel Schwarzenberg i jiné pracovní nebo přátelské vztahy a podporoval jeho aktivity. V roce 2008 například spolupracoval na konferenci NPÚ s názvem Schwarzenbergové v české a středoevropské kulturní historii. O rok později organizoval osobně v úzké spolupráci s NPÚ jako ministr zahraničí v době předsednictví České republiky v EU neformální zasedání ministrů zahraničních věcí EU na zámku Hluboká nad Vltavou. Se zájmem se v roce 2011 účastnil slavnostního otevření Hradního muzea v Českém Krumlově, na Hluboké pokřtil knihu Poslední ráj Adolfa Schwarzenberga. Společně se zástupci NPÚ se účastnil zádušních mší ve Schwarzenberské hrobce v Domaníně a býval pravidelným čestným hostem zasedání Historického spolku Schwarzenberg na zámku v Třeboni. Vždy s plným zájmem a o pro něj příznačnou noblesou a smyslem pro humor. Tak si ho budou pracovníci NPÚ vždy připomínat.

Hrady a zámky, jejichž historie je spojena se schwarzenberským rodem, uctí památku pana Karla Schwarzenberga svěšením vlajky na půl žerdi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …