Pátrání po neznámém vlastníku zavedlo ÚZSVM až do Kanady

09.07.2019 19:25

Zaměstnanci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ve středních Čechách začali na základě žádosti obce Měchenice prošetřovat vlastnictví pozemku v této obci. Pozemek byl v katastru nemovitostí zapsán na nedostatečně identifikovaného vlastníka pana F.

Pátrání po neznámém vlastníku zavedlo ÚZSVM až do Kanady
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

?O identifikaci tohoto vlastníka požádala obec, protože pozemek je komunikací a jsou v něm uloženy vodovod, veřejné osvětlení a elektrické vedení. V případě nutnosti oprav a žádosti o schválení stavebním úřadem nebylo možné doložit vyjádření vlastníka pozemku. Obec navíc plánuje na tomto pozemku vybudování kanalizace.

Pátrání po vlastníkovi pozemku začalo v pozemkových knihách a ve Státním okresním archivu pro Prahu-západ. Zaměstnanci ÚZSVM také získali důležité informace od praprasynovce pana F., který byl pravděpodobně až do znárodnění v roce 1948 majitelem známé kavárny v Praze. Jeho syn odcestoval v roce 1949 natrvalo do Kanady a otec po roce 1950 odjel za ním. Počátkem 60. let údajně obdržel kanadské státní občanství. Bylo zjištěno, že pan F. zemřel v Kanadě zřejmě v roce 1969. O pomoc bylo požádáno i Velvyslanectví České republiky v Ottawě. V Kanadě bohužel není centrální evidence obyvatel, přesto konzul požádal úřad zodpovědný za správu matričních záznamů provincie Quebec o výpis, kde měl pan F. poslední bydliště. Bohužel o jeho úmrtí nebyl nalezen žádný záznam.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo dosvědčit přesné datum úmrtí, nebylo možné podat k soudu žádost o projednání dědictví. Obec proto podala na základě doporučení ÚZSVM podnět k soudu o prohlášení pana F. za mrtvého. Soud vyhověl a prohlásil pana F. za mrtvého k datu 1. 1. 1970. Následně mohlo být zahájeno projednání dědictví. Na základě tehdy platného občanského zákoníku z roku 1964 připadl pozemek do vlastnictví České republiky tedy ÚZSVM. Ten jej převede bezúplatně na základě zákona o pozemních komunikacích  do vlastnictví obce Měchenice a obci již tak nebude nic bránit v této ulici vybudovat kanalizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …